2024. május 23. - Dezső

Kazincbarcikán is folytó a levegő

Az észak-borsodi Kazincbarcikán is - ahogyan a megyeszékhelyen - jelentősen megemelkedett az elmúlt napokban a levegőben mért szállópor-szennyezettség - tájékoztatta a helyi önkormányzat szóvivője.
2010. december 17. péntek 10:16 - HírExtra
Göndör Judit közölte: az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint a szálló por koncentrációja a Kazincbarcikán üzemelő automatikus mérőállomáson kedden 24 órás átlagban meghaladta a tájékoztatási, szerdán pedig a riasztási értéket. A túllépés mértéke először 13,9, majd másnap 15,8 százalékos volt.

A szóvivő hozzátette: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a keleti országrészben továbbra is gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, így kicsi marad az esély arra, hogy jelentősebben csökkenjen a légszennyező anyagok mennyisége.

Szombaton változékonyabbra fordul az időjárás, ami kevésbé kedvez a szálló por jelentősebb "feldúsulásának", azonban vasárnap újra növekedhet a mennyisége. A veszélyeztetettek - légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek - az elkövetkező napokban lehetőleg kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést - hívta fel a figyelmet a szmogveszélyre Göndör Judit.

Kitért arra, hogy arra kérik a lakosságot, csak a kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagot használják fel fűtőanyagként, lehetőség szerint kerüljék a fával és szénnel való tüzelést, és függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében pedig mellőzzék a személygépjárművek - főként dízelüzeműek - használatát, utazzanak közösségi közlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását