2024. április 29. - Péter

A pedagógusok és a nagycsaládosok is az iskolai fegyelem mellett

Vissza kell állítani a pedagógusok tekintélyét, s ezzel az iskolai fegyelmet - hangzott el a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.
2008. március 27. csütörtök 14:26 - Hírextra
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke úgy fogalmazott: nagy baj van azzal a társadalommal és oktatási rendszerrel, ahol a diák dicsekszik a pedagógussal szemben elkövetett tetteivel.
"Ez egy tünet, egy olyan betegség tünete, amely a társadalom destabilizációjához vezethet hosszú távon" - mondta az érdekvédő.

Hozzátette: a mindenkori kormánynak lenne feladata, hogy egzisztenciálisan, szakmailag és morálisan is megerősítse a pedagógusokat.

Kerpen Gábor meglátása szerint jogszabályokkal helyre kell állítani a tanárok tekintélyét és ebbe a munkába az összes szereplőt be kell vonni. Sajnos a diákok és a szülők jogait a tanárok kárára bővítették - fűzte hozzá.

Az érdekvédő azt mondta, növelni kell az iskolákban azon segítők számát, akik munkája nem kapcsolódik szorosan a tanításhoz, azonban ha probléma adódik akár a tanárnál, akár a diáknál, be tud avatkozni, segíthet. Példaként az iskolai pszichológusok, mentorok, családsegítők foglalkoztatását említette. Továbbá jogszabályi változtatás szükséges ahhoz is - tette hozzá -, hogy a tanárnak legyen eszköze arra: "kényszeríthesse" a szülőt, ha a gyerekével probléma van, menjen be az iskolába.

Kerpen Gábor annak a véleményének adott hangot, hogy minősíthetetlen és hibás az a gondolkodás, amely az áldozatot teszi felelőssé a történtekért - utalt a legutóbbi esetre, amikor egy VIII. kerületi középiskola 16 éves diákja fizikaóra alatt odament tanárához, belerúgott, lökdöste és egy fém csapteleppel fenyegette. Az iskola igazgatónője korábban úgy nyilatkozott, az erőszakoskodó diák "nem egy agresszív, nem egy durva gyerek", hanem "szereplési mániával küzdő" fiatal, aki folyamatosan produkálja magát. Véleménye szerint a tanár "az első számú felelős" azért, hogy az óráján mi történik, noha az is igaz, hogy "a gyereknek nincs joga átvenni a hatalmat, és a gyereknek a bűnét sem mentjük".

Szabó Endre, a NOE elnöke úgy foglalt állást, hogy minden deviancia, így az erőszakosság megelőzésének előfeltétele a családvédelem. Ha a családokat ellehetetlenítő intézkedéseket hoznak, akkor a család a nehezebb életkörülmények miatt nem tudja betölteni egyik alapvető feladatát: a gyerek erkölcsi nevelését, illetve annak előkészítését, hogy beilleszkedjen a társadalomba - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

52477
2008. március 27. 15:15
A PDSZ már rég lejáratta magát, jó lenne, ha hallgatna, nem tenne több kárt! Nem jogszabályokkal, hanem példamutatással kell a fiatalokat nevelni. Pl. a tanár hiányzásakor szaktanári helyettesítést kell biztosítani. Lányom iskolájában száznál több levelet küldtek ki a szülőknek, hogy a fiataloknak 3-10 igazolatlan órája volt, és kizárással fenyegetik őket, ha a 30 órát eléri. Eközben ebben a tanévben közel 50 óra nem volt megtartva. Köztük azok, amikor a pedagógusok sztrájkoltak. Hol érvényesül a fiatalok tanuláshoz való joga!? Nem a PDSZ akadályozta meg, hogy 65 év felett ne lehessen közalkalmazott pedagógus? Tudomásul kell venni, hogy alkalmatlan pedagógusok csak rontják a közoktatás színvonalát! Hogy védi a PDSZ a szakma becsületét, ha megakadályozza politikai nézetei miatt a megújulást, frissítést, új módszerek bevezetésének a lehetőségét. Nem a fiatalok, a nemzet jövője a védendő, hanem a pedagógus? Nincs szereptévesztésben a PDSZ?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását