2024. május 5. - Györgyi

EU: jóváhagyták a jövő évi költségvetést

Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése az Európai Unió 2011-es költségvetését.
2010. december 15. szerda 15:30 - HírExtra
Ezzel elhárult annak a veszélye, hogy az EU jóváhagyott rendes költségvetés nélkül, az idei főszámokkal, de speciális szabályok alapján rendelkezésre álló büdzsével kezdje meg a következő évet, jelentős többletfeladatokat adva a januártól soros magyar EU-elnökségnek is.

Korábbi megállapodás szerint a jövő évi uniós büdzsében a kiadások összege 126,5 milliárd euró lesz, 2,9 százalékkal több a tavalyi 123 milliárdnál. A voksolás után méltatta a megállapodást Jerzy Buzek, az EP elnöke, Sidonia Jedrzejewska jelentéstevő és Janusz Lewandowski, az Európai Bizottság költségvetési felelőse is.

A szavazás után kiadott közös közleményében Surján László (KDNP), az idei EU-büdzsé jelentéstevője, valamint Áder János (Fidesz) arra mutattak rá, hogy "az Európai Unió történetében először született meg az unió költségvetése a Lisszaboni Szerződés szabályai szerint".

Surján szerint a költségvetés elfogadásával "az egy hónapja húzódó politikai válság a végéhez ért, azonban az számos tanulságot tartalmaz az európai döntéshozók számára". A büdzsébe több, Magyarország szempontjából fontos módosító javaslat is bekerült - tette hozzá.

Felszólalásában a KDNP-s képviselő kiemelte: "a parlament hatékonyabb, ésszerűbb költségvetést szeretne, elő akarja mozdítani a bevételi oldal reformját. Nagy eredmény, hogy erről még a magyar elnökség alatt elkészül az Európai Bizottság előterjesztése."

A közlemény szerint a költségvetés biztosítja az unió működését, és például a felzárkóztatási politika számára a múlt évinél mintegy 15 százalékkal több támogatást nyújt. Lesz elegendő forrás a közös mezőgazdasági politika számára is. Jövőre a költségvetésben az ifjúság hangsúlyozott figyelmet kap. E szempontból külön magyar siker, hogy másfél millió euró áll immár bizonyosan rendelkezésre olyan ifjúsági programokra, mely a Duna-menti népek közötti megbékélést, a közös regionális identitás kialakulását célozzák - áll Surján és Áder közleményében.

A fideszes képviselő annak a javaslatának az elfogadását is méltatta, amely szerint a működő ivóvízbázisok klímaváltozással szembeni sérülékenységének vizsgálatára a jövő évre félmillió eurót különítenek el az uniós büdzsében.

Felszólalt a téma vitájában Herczog Edit (MSZP) is, aki sajnálatát fejezte ki, hogy EP nem emelt szót a pénzügyi tranzakciós illeték érdekében. Elégedettségének adott hangot, hogy a magyar EU-elnökség mentesült a büdzséalakítás feladatától, ugyanakkor remélte, hogy a következő félévben sikerül előrelépni a rugalmasság fokozásának a parlament által sürgetett kidolgozásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását