2024. április 26. - Ervin

Kína közel félmillió tibeti pásztor letelepítésére készül

A szecsuáni hatóságok ötmilliárd jüant (137 milliárd forint) szánnak arra a tervre, amelynek keretében 470 ezer tibeti pásztort akarnak letelepíteni a tartományban.
2008. október 13. hétfő 21:01 - Hírextra
A következő négy év folyamán a szecsuáni kormányzat téglaépítésű falvakat húz fel a betelepítendő tibeti nomádoknak - közölte hét végi riportjában az Új-Kína hírügynökség.

A falvakban általános iskolák, orvosi ellátás és hivatalok is várják majd a pásztorokat.
A nyilvántartás szerint a tartományban 533 ezer pásztor él, közülük 219 ezernek nincs állandó lakhelye, 254 ezer pedig kunyhóban lakik.

A kínai állami média a tibeti kisebbségi területek fejlesztése érdekében tett lépésként kommentálta a letelepítési tervet. A Reuters emlékeztetett rá, hogy szeptemberben a kínai kormány bejelentette, 2013-ig 3,1 milliárd dollárt (582 milliárd forint) szán egy sor ipari fejlesztésre a térségben.

A jelentések nem említették, hogyan jelölik majd ki a falvak helyét, és miképpen akarják meggyőzni a nomád pásztorokat a beköltözésről. A tibeti kisebbségtől azonban máris nyilvánosságra kerültek olyan vélemények, hogy a kínaiak megpróbálják lerombolni a maguk választotta életmódjukat.

Márciusban a kínai hatalom elleni zavargások törtek ki Tibetben, amelynek során a hivatalos adatok szerint 21 ember halt meg Lhászában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását