2024. április 19. - Emma

Román-magyar együttműködés a katasztrófák kezeléséért

Lezárult a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Igazságügyi Orvostani Intézet és a Nagyváradi Tisztiorvosi Hivatal közös programja, amelyben a határ két oldalán elméleti és gyakorlati képzésben vehettek részt a tömegkatasztrófák kezelésében résztvevő szakemberek.
2010. december 13. hétfő 16:46 - HírExtra
Turzó Csaba adjunktus, a magyar fél projekmenedzsere a programot összegző hétfői debreceni sajtótájékoztatón elmondta: az összesen 74 ezer eurós - mintegy 20 millió forintos - projekt költségeinek 85 százalékát uniós pályázati pénzből fedezték. Debrecenben és Nagyváradon is 28 előadásból álló elméleti képzést, valamint terepgyakorlatot tartottak többek közt igazságügyi orvosszakértőknek, ortopéd sebészeknek, radiológusoknak, fogorvosoknak, rendőröknek, katasztrófavédelmi szakembereknek a tömegkatasztrófák kezeléséről.

A képzésekben részt vevő mintegy 150 szakember egyebek mellett a katasztrófák áldozatainak azonosításáról, a biztonsági teendőkről hallhatott. A katasztrófavédelem hajdúszoboszlói gyakorló bázisán szimulációs gyakorlatot tartottak, illetve egy augusztusi biharkeresztesi tömegbaleset kezelésében is részt vettek - mutatta be Turzó Csaba.

Mint mondta, a program abból indult ki, hogy Hajdú-Biharban és a romániai Bihar megyében is több forgalmas főútvonal, vasúti csomópont és nemzetközi repülőtér található, így a tömegkatasztrófák kockázata is nagyobb az átlagosnál. A magyar fél részéről a balesetek mentési munkálatait és az áldozatok azonosítását a DEOEC klinikáin végzik, míg román oldalon egy mozgó laboratórium beszerzését tervezik - tette hozzá.

Parragh György centrumelnök kiemelte: a programban mindkét országból több szervezet is részt vett, ami a jövőbeli közös pályázatokban lehet hasznos, illetve a közös munka tapasztalataiból hatékonyan tudnak a továbbiakban is együttműködni. Megjegyezte, hogy összességében a régió több mint egymilliós lakosságának a sürgősségi ellátása is javulhat a határ menti közös munka fejlesztésével.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását