2024. április 26. - Ervin
Európa szerte hangulatos vásárokkal, fényárral, már-már meseországokkal várják a nagyvárosok a látogatókat. Támpontként a HírExtra egy csokorba gyűjtötte Európa legszebb karácsonyi vásárait.
2010. december 12. vasárnap 13:32 - Kancsár Edina
Ausztria

Ki ne ismerné a bécsi adventet? Ha nem akarunk sokat utazni, a legjobb cél Bécs, hiszen három óra alatt már ott is lehetünk. A bécsi vásár Európa szerte rendkívül népszerű, a Rathausplatzon felállított Christkindlmarkt-ot évente hárommillióan látogatják meg. November 13-a és december 24-e között te is részese lehetsz a bécsi karácsonyi forgatagnak.



Németország


Grog recept
A grog egy citromos rumos forró ital, mely se nem tea, se nem forralt bor, mégis egy igazi karácsonyi finomság.

Hozzávalók:
6 cl barna rum, 1 cl citromlé, ízlés szerint cukor, egész szegfűszeg, egész fahéj, citromhéj darabok és másfél dl forró víz.

Elkészítése:
1. Öntse a forró vízbe a rumot és a citromlevet.
2. Ízesítse cukorral, fahéjjal, citromhéjjal, hagyja állni pár percig.
3. Forrón tálalja.
Németországban is számos hangulatos karácsonyi vásárt rendeznek, többek között: Nürnberg-ben, Köln-ben, München-ben, Drezda-ban és Stuttgart-ban. Az összes közül azonban a nürnbergi a legnagyobb, melynek hagyománya egészen a tizenhatodik századig nyúlik vissza és évente több mint hárommillióan utaznak oda a világ minden pontjáról. Minden a gyerekekről szól: gőzmozdonnyal, kétszintes körhintával, óriáskerékkel, és Jézuska-választással várják a kicsiket. A vásár november 26-tól egészen 24-ig látogatható.

Csehország

Köztudott, hogy Prágában nagyon szeretik a karácsonyt, amit a novemberi karácsonyi fények is bizonyítanak, ugyanis a csehek már november elején megkezdik az ünnepi készülődést. A hónap közepétől aztán egész Prága fényárban úszik és minden nagyobb térre karácsonyfát állítanak. A legszebb vásárok az Óvárosban és a Vencel téren találhatóak, ahol - ugyanúgy, mint itthon - kis fabódékból vásárolhatjuk a szuveníreket. Elsősorban kézműves termékeket árulnak, de mindemellett népszerűsítik szezonális ételeiket és italaikat is. Ezek közül a legnépszerűbb a mézbor és a grog. A prágai karácsonyi vásárok november 28-tól egészen az újév első napjáig nyitva tartanak.

Franciaország

Az ünnepek alatt még inkább illik Párizsra a "fények városa" elnevezés, ugyanis november végétől egy hónapon át fényárban úszik a francia főváros. A világhírű Champs-Éysées-n két és fél kilométer hosszúságban több mint százharmincötezer színes izzó ontja magából a fényt. Önmagában már ez is elegendő csábítást jelentene az utazáshoz, de ennél többet is ad Párizs: hatalmas árukínálattal, gyönyörű kirakatokkal és ünnepi hangulattal várja a pezsgő város a látogatókat.



Párizs majdnem minden kerületében november végén megnyitják kapuikat a hagyományos karácsonyi vásárok, ahol a francia fényűzést hátrahagyva, olcsó ajándéktárgyakra lelhet a lelkes turista, miközben isteni forralt bort kortyolgat. Találkozhatunk jellegzetes ételspecialitásokkal, melyek a franciák hagyományaihoz kötődnek. A Montparnasse torony lábánál lévő karácsonyi vásárt a legkönnyebb megtalálni, a les Halles negyedben található viszont az egyik leghangulatosabb.

Nagy-Britannia


Az angolok is imádják a karácsonyt, ezért ők is mesterei az ünnepi díszítésnek. A karácsonyi vásárt minden évben a Regent Street fénybeborulása nyitja, ami közel két kilométeren át kápráztatja el a szemeket. Természetesen London legnagyobb vásárlóutcája, az Oxford Street is karácsonyi fényeket áraszt és a Hyde Park Winter Wonderland-je is kitárja kapuit, mely január 4-ig nyitva is tart.



A Trafalgar Squere-en minden évben óriási karácsonyfát állítanak és nem mellékesen az egész Temze-partot fényárba borítják. Az árusok több mint százötven standon kínálják portékájukat, az érdeklődők korcsolyázhatnak és körhintázhatnak is. Az advent vallásos jellegét nem hangsúlyozzák túl a britek, viszont az együttérzés egyértelműen felébred bennük, így milliók adományozzák el feleslegessé vált ruháikat, bútoraikat és háztartási gépeiket.

***

Ha nincs idejük, vagy lehetőségül ellátogatni valamelyik európai nagyvárosba, akkor nézzenek körül Magyarországon, hiszen itthon is mindenütt programokkal és különlegességekkel várják a látogatókat. A hazai programokat itt olvashatják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását