2024. május 7. - Gizella

Megnyílt a bécsi adventi vásár

Tárt kapukkal várja a látogatókat a hét végétől a hagyományos adventi piac a bécsi városháza (Rathaus) előtt, az esemény egyszersmind a karácsony előtti nyüzsgő vásári időszak nyitányát is jelzi. A következő napokban sorra nyílnak majd a lámpafüzéres, kar
2008. november 14. péntek 13:33 - Hírextra
Bár a hivatalos nyitóünnepséget csak vasárnap, a bécsi főpolgármester, Michael Häupl jelenlétében tartják a Rathaus előtti téren, a piac már szombattól üzemel. Az idén 114 elárusítóhelyet állítottak fel az ország legnagyobb és legnevezetesebb adventi vásárán, a jó hangulatról 14 puncsosstand, sültgesztenyét és mindenféle finomságot kínáló bódé gondoskodik majd. A 27 méter magas karácsonyi fenyőt Alsó-Ausztria tartományból hozták, ágait egyebek között 1500 LED-izzó díszíti. A szervezők december 24-ig több mint hárommillió látogatóra és vevőre számítanak.

Egy tavaly készült felmérés szerint bár az osztrákok tisztában vannak azzal, hogy a karácsonyi ünnepek előtti zűrzavaros és idegtépő időszak az életük részévé vált, zömük mégis inkább egy kis nyugalmat és csöndet szeretne: családjával vagy a barátokkal múlatni az időt, otthon főzni-sütni, barkácsolni. Hatvankét százalékuk azonban szívesen keresi fel a karácsonyi vásárokat, mert szórakoztatónak találja a színes piaci forgatagot, jóllehet egyharmaduk azt is elismeri, hogy a vásárlás során szerzett élményeit utóbb némileg elhomályosítja a lótás-futás közben elfogyasztott nem csekély mennyiségű adventi alkohol...

Persze nemcsak a köztéri piacokat és a bevásárlóközpontokat díszítik ilyenkor - amerikai módra - csillogó-villogó lámpafüzérek, izzófüggönyök és karácsonyi állatfigurák, hanem egyre inkább a házakat, a kerteket és a lakásablakokat is. Csakhogy a pompás és hangulatos kivilágítás pénzbe kerül, nem is kevésbe: évente közel 9 millió eurót emésztenek fel a színes karácsonyi fények. Az összeg 15 000 háztartás egész évi áramellátását fedezné.

A kereskedelmi kamara összesítése szerint tavaly hozzávetőleg 1,4 milliárd eurót költöttek az osztrákok karácsonyi ajándékokra, a pénzügyi és gazdasági válságra való tekintettel az idén azonban bizonyosan sokan meggondolják, hogy mire és mennyit adjanak ki. Az Ernst & Young tanácsadó cég közvélemény-kutatása alapján átlag 288 eurót terveznek ajándékozásra fordítani ebben az évben az alpesi ország lakói, jó 40 euróval kevesebbet, mint tavaly. A leggyakoribb ajándékfajták: könyvek, ruházati cikkek és pénzutalványok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását