2024. április 19. - Emma

Lesz elég ponty Karácsonyra?

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) idén két boltjából látja el a térséget a halastavaiból karácsonyra kifogott ponttyal, amelyet jövőre már egy siófoki hal- és horgászcentrumban is szeretne árusítani, majd siker esetén ilyen mintacentrumokkal behálózni a Balatont - számolt be Varga László, a társaság vezérigazgatója
2010. december 12. vasárnap 19:05 - HírExtra
Az állami tulajdonú halgazdálkodási társaság az általa üzemeltetett 440 hektárnyi tógazdaságból a helyi igényeknek megfelelő mennyiségű, és igen jó minőségű pontyot biztosít a karácsonyi halászléhez - mondta a vezérigazgató.

Hozzátette, ezekből a tógazdaságokból történtek a balatoni haltelepítések. A tó ökológiai egyensúlyáért és halgazdálkodásáért felelő nonprofit társaságnak valójában nincs jelentős halpiaca, halait főként a térségben élők vásárolják a cég siófoki és keszthelyi mintaboltjában. Ezen felül a szelektív halászat során a Balatonból begyűjtött busa, a Sió-zsilipnél befogott angolna, valamint a horgászengedélyek értékesítésből származik bevétele a halgazdálkodási társaságnak.

Varga beszámolója szerint a cég komoly fejlesztést tervez a siófoki központja melletti, a helyi önkormányzattól bérelt ingatlanon és területen, egy hal- és horgászcentrumot létrehozva.

Ebben egyebek közt a balatoni halétkeket népszerűsítenék frissen tisztított halakból, megvásárolható lenne a horgászathoz szükséges minden eszköz, és igénybe vehető lenne több olyan horgászathoz kapcsolódó szolgáltatás is, mint például a csónaktárolás vagy -kikötés.
 
Ha a siófoki fejlesztés beválik, franchise rendszerben több hasonló centrumot létesítenek a Balaton körül, elsőként a legnagyobb tóparti városokban. Siófok támogatása esetén pályázati forrásból kívánják az első lépéshez szükséges 40 millió forintot előteremteni, és a beruházás már jövő év első felében megkezdődhet.

"Erre várunk évtizedek óta!" - válaszolta Balázs Árpád siófoki polgármester arra kérdésre, támogatja-e a helyi önkormányzat a BHN hal- és horgászcentrum-építő terveit. Közölte, a műszaki tervek elkészültek, ezeket a város testülete hamarosan tárgyalni fogja.

Ahhoz, hogy a halétkek és a horgászat szerelmesei teljeskörű szolgáltatást kaphassanak Siófokon, szükség lesz a jelenlegi halbolt bővítésére, egyebek közt egy mini halfeldolgozó és egy csónaktároló kialakítására. Az önkormányzat támogatja a tervek megvalósulását, de a fejlesztéseket a halgazdálkodási nonprofit társaságnak saját-, illetve pályázati forrásokból kell biztosítania - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását