2024. március 29. - Auguszta

Hét közepén tetőzik a Tisza

A hét közepén tetőzhet a Tisza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tokajnál; itt kedden, illetve szerdán 850 centiméter körüli tetőzési értékre számítanak - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője
2010. december 12. vasárnap 16:01 - HírExtra
Csont Csaba kifejtette: a Tisza szombaton délután Tivadarnál 894 centiméteres, éjfélkor Vásárosnaménynál pedig 904 centiméteres vízállással tetőzött. A folyó vízállása vasárnap Tiszapalkonyánál is eléri a másodfokú készültségi szintet. Tokajnál 850 centiméter - plusz/mínusz 20 centiméter - körüli értékkel számolnak (harmadfok 800 centiméter).

A Bodrog mellékvizei is áradnak, harmadfokú vízszintekkel tetőznek, vagy már tetőztek. A Tiszai árhullám hatására néhány centiméteres további emelkedés még elképzelhető a folyón, amely a hazai szakaszon is lassan árad, a tetőzést vasárnapra várják.

A tetőzés hosszan "elnyúlhat", Felsőbereckinél 740 centiméter (harmadfok 700 centiméter), Sárospataknál 680 centiméter körüli (harmadfok 650 centiméter) tetőzési szintekre számítanak - ismertette a szakember.

Hozzátette: a Sajó Felsőzsolca térségében szombaton 359 centiméteres vízállással (másodfok 350, harmadfok 400 centiméter), Sajópetri térségében 333 centiméternyi értékkel tetőzött. A Tisza árhulláma miatt az alsó szakaszon lassú apadás várható.

A Bódva Hídvégardónál folyamatosan apad, Szendrő térségében szombaton estétől 230 centiméteren stagnál a vízállás, további emelkedés már nem valószínű. A Hernádon Gesztely térségében a vízállások szombaton meghaladták az elsőfokú készültségi szintet. A vízállás vasárnap reggel 280 centiméter (másodfok 300 centiméter) volt, néhány centiméteres további emelkedés után várhatóan másodfokú készültségi szint alatt tetőzik majd a folyó.

A Takta a Taktaföldvári szelvényben lassan apad, a vízállás vasárnap reggel 266 centiméternyi volt (másodfok 250, harmadfok 300 centiméter). Az árvízkapu még nyitott állapotú, de a vízállások már második napja a harmadfokú készültségi szint fölött vannak. Az árvízkapunál vasárnap reggel hat órakor 483 centiméteres vízállást mértek, (harmadfok 450 centiméter), itt további lassú áradás várható - tudatta a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását