2024. április 29. - Péter

2600 gyerek nem jutott be bölcsődébe

Az idén 2600 gyerek nem jutott be bölcsődébe Magyarországon, s 2000 kistelepülésen nincs is bölcsőde - mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke kedden Hajdúszoboszlón.
2008. október 14. kedd 16:23 - Hírextra
A szakszervezeti vezető a háromnapos szakmai rendezvény megnyitóján közölte: az országban 8-10 százalékos a bölcsődei lefedettség, ami azt jelenti, hogy minden nyolcadik-tizedik gyerek kap bölcsődei ellátást.

Az Európai Unió irányelvei szerint ezt az arányt 2010-re 30 százalékra kellene növelni - tette hozzá.
Szűcs Viktória tájékoztatása szerint nem megoldott a bölcsődei gondozók utánpótlása sem. Néhány éven belül nyugdíjba megy a bölcsődei dolgozók több mint a fele, a bruttó 80-100 ezer forintos jövedelem pedig nem vonzó a fiataloknak - jegyezte meg.

Dobrev Klára a rendezvényen a bölcsődék fontosságára hívta fel a figyelmet. A miniszterelnök felesége azt mondta: "iszonyatos lemaradást kell behoznunk, miután 18-19 évet elvesztegettünk".
"Az egész Európában példamutató bölcsődei rendszert sikerült szétverni a ,90-es évek elején" - jegyezte meg, hozzátéve: 2004 volt az első olyan esztendő, amikor a kormány pénzt adott bölcsődék felújítására, azóta négymilliárd forintot fordítottak bölcsődeépítésre.

Dobrev Klára közölte: a nők foglalkoztatottságát illetően Magyarország élenjár Európában egészen az első gyerek megszületéséig. Azt követően azonban nem szívesen foglalkoztatják a nőket, mert "megbízhatatlan munkaerőnek" tartják őket, éppen a gyerekkel, gyerekekkel kapcsolatos teendők miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását