2024. május 2. - Zsigmond

Letartóztatták a merényletre készülő férfit

Őrizetbe vettek Baltimore megyében egy férfit, aki fel akarta robbantani az amerikai fegyveres erők egyik toborzóközpontját - közölte szerdán Maryland állam főügyészének hivatala.
2010. december 9. csütörtök 09:52 - HírExtra
A merénylő a légierő és a parti őrség catonsville-i közös toborzóirodáját próbálta meg kedden a levegőbe repíteni. A közlemény szerint azonban a lakosságot nem fenyegette veszély, mert a támadó által felrobbantani kívánt bomba hatástalan volt. A támadót ugyanis a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) ügynökei kelepcébe csalták és elhitették vele, hogy igazi terrorcselekményt hajt végre.

21 éves, baltimore-i Antonio Martinez ellen - aki Muhammad Hussain néven is ismert - szövetségi tisztségviselők elleni merényletkísérlet és tömegpusztító fegyver alkalmazásának kísérlete miatt vádat emeltek.

A marylandi akció hasonlít ahhoz, amelynek keretében sikerült lebuktatni a 19 éves, szomáliai születésű Mohamed Osman Mohamudot, aki a hálaadás napját követően, a karácsonyfa kivilágításának ünnepén, az Oregon állambeli Portland zsúfolt belvárosában kísérelt meg egy távirányítású autóbombát felrobbantani.

A mohamedán hitre csak nemrégiben áttért Martinezre októberben figyelt fel az FBI, miután értesítést kapott arról, hogy a fiatalember az iszlámmal kapcsolatos nyilatkozatokat tesz közzé a Facebook közösségi portálon.

Az állam főügyésze szerint egyébként mindhárom személy, akit Martinez megpróbált rávenni arra, hogy legyen bűntársa a merényletben vagy megpróbálta rávenni őt, hogy elálljon a szándékától, vagy pedig jelentette az ügyet az FBI-nak. A fiatalembert végül bemutatták egy "testvérnek" - egy beépített ügynöknek -, aki ugyancsak nem tudta eltéríteni a merénylettől.

Amikor néhány napja megtudta, hogy Oregonban a szintén robbantani szándékozó Mohamudot lépre csalták, kijelentette az őt szemmel tartó FBI-ügynöknek: "Én nem dőlök be ilyen baromságnak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását