2024. május 7. - Gizella

Egyre kevesebb az elbocsátás

A magyarországi munkáltatók 9 százaléka tervez munkaerő-csökkentést 2011 első negyedévében, míg az idei utolsó negyedévre még 13 százalék számolt ezzel.
2010. december 7. kedd 13:30 - HírExtra
Szekeres Katalin, a Manpower Magyarország marketing vezetője a felmérés eredményeit bemutató sajtótájékoztatón elmondta: pozitív hír, hogy a megkérdezett munkaadók 10 százaléka tervez munkaerő-felvételt, emellett a gyáripar munkaadói a felmérés történetének legoptimistább előrejelzését adták, 16 százalékuk számolt be arról, hogy létszámbővítést tervez 2011 január-márciusban.

A magyarországi munkáltatók 76 százaléka nem tervez munkaerő-felvételt, de elbocsátást sem a felmérés szerint, míg az idei negyedik negyedévben a munkaadók 70, 2010 első negyedévében pedig 64 százaléka nem számolt változással - ismertette Szekeres Katalin. Munkaerő-felvétellel ugyanakkor 2010 utolsó negyedévében a megkérdezettek 13, 2010 első negyedévében pedig 12 százaléka számolt.

A Manpower munkaerő-piaci mutatója - amelyet a létszámbővítést és -csökkentést tervező munkaadók arányának különbségéből számolnak - így 2011 első negyedévére plusz egy százalékon áll, szemben a negyedik negyedéves nullás értékkel, és a 2010 első negyedévi -7 százalékkal. A reprezentatív felmérést több mint 770 munkáltató megkérdezésével készítették el az idén októberben.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: fontos javulás munkaerő-piaci szempontból, hogy az első negyedéves mutató jobb mint az előző év utolsó negyedévi. Az év elejét ugyanis egyébként nem jellemzi magas munkaerő-felvételi hajlandóság, mivel a szezonális iparágak - például építőipar, turizmus, mezőgazdaság - nem indulnak még be, ezzel szemben év végén, a negyedik negyedévben a karácsonyi szezonban extra munkaerő-felvételi hajlandóság mutatkozik a cégek részéről - fejtette ki. Az első negyedéves előrejelzés kapcsán az ügyvezető igazgató kiemelte azt is, hogy a Magyarország legnagyobb exportpiacának számító Németországban az elmúlt három év legjobb munkaerő-piaci mutatóját mérte a Manpower.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását