2024. április 29. - Péter

A túlzott elővigyázatosság veszélyes lehet

"A vegyi anyagokra vonatkozó osztályozási és címkézési szabályozás egy kitűnő kezdeményezés, ugyanakkor az új előírás aránytalan elővigyázatossághoz vezet, amely összezavarja a fogyasztót, veszélyezteti a bizalmat, és éppen a kívánttal ellentétes eredmény
2008. január 22. kedd 14:04 - Hírextra
A Globális Összehangolt Rendszert (GHS), amely osztályozza és egységesíti a vegyi-anyagok feltüntetését a címkéken, nemcsak az áruk belső piacon történő áramlását segíti elő, de könnyebbé teszi a globális kereskedelmet, elősegíti a különböző rendszerek közötti harmonizációt. Mindez pedig végső soron az emberek biztonságát szolgálja az ellátási láncon belül.

"Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló az is, hogy a fogyasztóknak védelemre van szükségük. Számos olyan termék van, amelyet bizalommal használnak napi rendszerességgel, de felmerül a kérdés: ha túl sok a figyelmeztetés a címkén, az valóban segít-e a fogyasztónak? Meg tudja-e különböztetni a valós és téves információt egymástól? Ha az új szabályozás aránytalan óvatossághoz vezet, mint például a gyermekbiztos zár követelménye, akkor abba a csapdába esünk, hogy megrémítjük az embereket, összezavarjuk a fogyasztót, megrendítjük a bizalmukat" — figyelmeztetett a szocialista politikus.

A szabályozás meghozatalakor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Európában fenn kell tartani a tisztességes versenyt a nagy cégek és kis-és közepes vállalkozások között. Meg kell akadályozni, hogy a rendszer ellehetetlenítse a KKV-kat, és gyengítse piaci pozíciójukat. Olyan jogszabályt kell elfogadni, amelynek minden vállalkozó képes lesz eleget tenni. Meg kell győződni arról is, hogy az új szabályozásban felállított követelmények nem aránytalanok, és Európa határain túl is elfogadhatók.

"Az osztályozási és címkézési szabályozás csak technikai kérdés, amelynek nincs különösebb politikai súlya. Mégis szeretnék emlékeztetni arra, hogy a törvényhozók egyik legfőbb feladata, hogy olyan jogszabályokat fogadjanak el, amelyek könnyebbé teszik az európai állampolgárok életét." — mondta Herczog Edit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását