2024. április 25. - Márk

Afganisztán: kivonulás!

Elképzelhető, hogy a brit erők már a jövő évben elkezdenek kivonulni Afganisztánból - jelentette ki kedden David Cameron brit kormányfő, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a közép-keleti országba.
2010. december 7. kedd 08:17 - HírExtra
A kormányfő elhárította azokat az amerikai és afgán bírálatokat, amelyek szerint a brit katonák gyengén teljesítenek az afganisztáni misszióban. Az ilyen vélemények titkos amerikai diplomáciai táviratokból derültek ki, amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra a minap. Cameron kijelentette, hogy a bírálatok ma már nem állják meg a helyüket, mert a brit kontingens jól végzi a dolgát azóta, hogy létszámát felduzzasztották.

Általában a nemzetközi erőkről is azt mondta, hogy "haladást" mutattak ebben az évben, és a cél az, hogy ezt jövőre "visszafordíthatatlanná" tegyék.

Cameron és a kíséretében lévő vezérkari főnök, David Richards tábornok kabuli sajtóértekezletén egyaránt kedvező képet festett az afgán hadsereg kiképzésében mutatkozó haladásról. A kormányfő "óvatos derűlátással" szólt arról, hogy a dolgok "jó irányban haladnak", Richards pedig egyenesen "csillagászatinak" nevezte a változások ütemét azóta, hogy három hónappal ezelőtt ott járt.

Amerikai és NATO-parancsnokok is beszélnek javulásról az afgán erőknél, mások viszont elismerik, hogy vannak problémák a kiképzés, a felszerelés és a lemorzsolódás tekintetében, s hogy a jövő év októberére kitűzött cél, a 306 ezer fős afgán hadsereg nem lesz egykönnyen tartható.

Közben Afganisztánba érkezett kedden Robert Gates amerikai védelmi miniszter. Látogatása során tapasztalatokat akar szerezni arról, hogyan hat az amerikai erők Barack Obama elnök általi 30 ezer fős növelése a tálibok makacs ellenállásának megtörésére és az afgán erők kiképzésére, hogy a saját kezükbe vehessék biztonságuk védelmét. Gates "az idei haladást illető elégedettség érzésével érkezett" - mondta a sajtónak Geoff Morrell védelmi szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását