2024. április 24. - György

Külföldi segítség Izraelnek

A segítségül érkezett első európai repülőgépek bekapcsolódtak péntek délután a tűzoltásba Izraelben, a Karmel-hegyi nemzeti parkban, ahol a helyi tűzoltók, katonák és rendőrök ezrei harcolnak a Haifa irányába terjedő lángokkal.
2010. december 4. szombat 07:29 - HírExtra
A tűzoltóság szóvivője közölte, hogy öt különböző helyen már húsz repülőgép segítségével próbálják megfékezni az ország történetének legsúlyosabb erdőtüzét. Bár a remények szerint szombat éjszakára ellenőrzés alá tudják vonni a helyzetet, a legsúlyosabb feladat, a tűzfészkek megsemmisítése, még hátra van. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő köszönetet mondott a segítséget ajánló tucatnyi országnak, köztük Törökországnak, amelynek miniszterelnökét telefonon is felhívta.

Izraelnek nincs egyetlen tűzoltó repülőgépe vagy helikoptere sem, és a szegényesen felszerelt tűzoltóságnál mindössze 1500 fő dolgozik, lélekszámarányosan ötször kevesebb, mint a nyugati országokban. Már több mint 2800 hektáron pusztítanak az erős keleti szél által szított lángok, s az izraeli tűzoltók önerőből a földi pokollá vált erdőknek csak a szélén tudnak valamit is tenni, a tűzfészkek megsemmisítéséhez repülőgépekre lenne szükségük.

Több mint egy tucat ország, köztük Görögország, Törökország, Ciprus, Spanyolország, Nagy-Britannia, Bulgária, Horvátország, Oroszország, az Egyesült Államok, Egyiptom, Jordánia, Azerbajdzsán és Franciaország válaszolt az izraeli segélykérésre. Az első repülők - görögök és britek - már pénteken megérkeztek Izraelbe, akárcsak mintegy száz bolgár tűzoltó, a külföldi segítség nagy része azonban még úton van.

Az izraeli biztonsági kabinet rendkívüli ülése után Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő köszönetet mondott a segítséget nyújtó országoknak, s külön méltatta Törökországot, amelynek miniszterelnökét, Recep Tayyip Erdogant telefonon is felhívta. A két politikus először beszélt személyesen Netanjahu hivatalba lépése óta. Törökország a 90-es években még a zsidó állam stratégiai szövetségese volt, de az utána feszültté vált kapcsolatok idén májusban újabb mélypontra jutottak, miután izraeli katonák megöltek kilenc török állampolgárt a Gázai övezet zárlatát megsérteni készülő egyik segélyhajó fedélzetén.

Netanjahu azt ígérte, hogy a jövő héten a kormány elé terjeszti javaslatát tűzoltó repülőgépek beszerzésére. Izrael három darab Bombardier Superscooper tűzoltó gépet vásárolhatna egy F-35-ös lopakodó vadászgép árából. A 28,5 millió dollárba kerülő Bombardier egyszerre hat tonna vizet zúdíthat ki a tűzre, s mindezt egy óra alatt akár tízszer is. Izraelnek 360 darab F-16-os vadászgépe van, s mintegy húsz "lopakodót" akar vásárolni az Egyesült Államoktól.

Izrael területének mindössze 7 százalékát borítja erdő, ezért is különösen fájdalmas a harmadik legnagyobb város, Haifa környékét felperzselő tűz. A mély nemzeti veszteségként megélt katasztrófa ráirányította a figyelmet a tűzoltóság válságos helyzetére: miközben az ország forrásainak legnagyobb részét a hadseregre és a rendőrségre költik, a tűzoltók évek óta alulfinanszírozottsággal és emberhiánnyal küzdenek. A tehetetlenség érzése felháborodást váltott ki a sajtó és a lakosság körében.

A helyi idő szerint csütörtök dél körül kitört erdőtűz negyvenegy ember életét követelte, tizenhat embert pedig kórházban ápolnak, köztük Haifa válságos állapotban lévő rendőrfőnökét, Ahuva Tomert. A halottak egy részét pénteken eltemették, a többiek esetében még nem fejeződött be az azonosítási eljárás. Jichák Aharonovics közbiztonsági miniszter közölte, hogy már senkit nem fenyeget veszély, de elővigyázatosságból mintegy 17 ezer embert kitelepítettek lakhelyéről.

Bár egyelőre még nem tudták megállapítani a tűz pontos okait, a hatóságok szerint nem kizárt, hogy gyújtogatás történt. Több izraeli napilap is azon tűnődött, hogy szándékos tűzokozás történt, sőt, az egyik újság szerint ez bizonyulhat "a legsúlyosabb terrortámadásnak" Izrael történetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását