2024. május 14. - Bonifác

Embercsempészeket ítéltek el

Tizenhat tagú szerb-magyar embercsempész banda tagjait ítélték el pénteken Szegeden; a bűnszervezet 35 migránsnak segített Nyugat-Európába jutni.
2010. december 3. péntek 20:34 - HírExtra
Az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság a csoportot irányító elsőrendű vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szerb férfit négy év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A többi vádlottat 9 hónap és 3 év közötti szabadságvesztésre ítélték, három vádlott esetében a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. A bíróság további hét vádlottnál állapított meg bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekményt, őket kizárta a feltételes szabadság lehetőségéből. A szerb állampolgárságú vádlottak egy részét kiutasították Magyarországról.

Az elsőrendű vádlott 2008 tavaszán a debreceni menekülttáborból kezdte el szervezni migránsok Magyarországra és Nyugat-Európába történő illegális eljuttatását. Volt olyan, aki a menekülttáborból akart nyugatra jutni, mások Szerbiából vagy Koszovóból indultak útnak, olykor a gyerekeikkel együtt. A társaság 200 és 5500 euró közötti összegeket kért a segítségért.

A férfi a magyar-szerb zöldhatáron való átjutáshoz úgynevezett sétáltatókat alkalmazott, Szeged környékéről pedig kezdetben egy magyar férfi szállította az embereket Debrecenbe. Miután a férfi, a harmadrendű vádlott 2008 júniusában lebukott, a migránsok taxival és busszal jutottak el a hajdúsági városba, ahol az elsőrendű vádlott magyar állampolgárságú élettársánál pihentek meg. Ide Németországból jöttek értük szállítók, akik a lehallgatott telefonbeszélgetésekben "dzsekinek" nevezett embereket Ausztriába, Olaszországba, Németországba, illetve Svédországba juttatták el.

Az elsőrendű vádlottnak 2008 nyarán el kellett hagynia Magyarországot, ezt követően Szerbiából irányította tovább a szervezetet. 2008 szeptemberében a német rendőrök Freiburgban az egyik szállítót is elfogták, migránsokkal a kocsijában, az elsőrendű vádlott ezt követően új embereket vont be az utaztatásba.

A szerb férfi sejtette, hogy lehallgatják a telefonját, ezért amikor a zöldhatáron keresztül Szegedre jött, kivette a kártyát a mobiltelefonjából, hogy a helyzetét ne tudják meghatározni.
A férfit több társával és migránsokkal együtt végül a szegedi buszpályaudvaron fogták el 2008 novemberében.

Az ügyész a vádlottak egy része esetében tudomásul vette az ítéletet, mások ügyében három nap gondolkodási időt kért. A vádlottak többsége fellebbezést jelentett be. Volt olyan vádlott is, akinek az esetében jogerőre emelkedett az ítélet, és a tárgyalás végén ő szabadult is, mert az előzetes letartóztatással letöltötte büntetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását