2024. május 17. - Paszkál

Zagyva: Orbán gondolatátvitellel irányíthatna

Zagyva György Gyulával, a Jobbik képviselőjével beszélgettünk az átfogó kormányzati portál tervezetének kapcsán. A képviselő érdekes javaslatot tett a kormány és a Fidesz frakció közti kommunikációs problémák leküzdésének érdekében.
2010. december 2. csütörtök 17:26 - Győry S. József
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a jövő év elején megszűnnek a minisztériumi honlapok, valamint a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is, helyettük egy új, összevont kormányzati portál indul. Mi erről a véleménye?

A közlemény
A jövő év elején megszűnnek a minisztériumi honlapok, valamint a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is, helyettük egy új, összevont kormányzati portál indul - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A közlemény szerint, amelyet egyébkén Zagyva György Gyula jobbikos országgyűlési képviselő szerdai kijelentéseinek cáfolatát is tartalmazza, azt írták, hogy az új kormányzati portál a Miniszterelnökség és a minisztériumok anyagait egy helyen, egységes szerkezetben és közös domain név alatt teszi elérhetővé a látogatók számára, illetve új szolgáltatásokat is fog tartalmazni. MTI
A minisztérium reagált az elhangzottakra, ami szerintem hazugság. Nem értem, miért volt minderre szükség, ilyen esetben az lett volna a legtisztességesebb, ha nem mondtak volna semmit. Az egész közlemény kapkodás eredménye. A költségvetésben külön, részletesen szerepel a kormány.hu támogatására fordítani kívánt összeg és annak részletes lebontása, ezzel szemben meghazudtolták a kijelentésemet.

A kormanyszovivo.hu-ra és a kormany.hu-ra külön nincsen semmi szükség, ezzel ellentétben párhuzamosan, mindkettő kapott támogatást. Pár millió forintról volt szó, szakértői díj címe alatt. Az a legnagyobb problémám, hogy a kettő együtt sem ér száznyolcvanöt millió forintot. Olyan oldalakról van szó, amelyek átlinkelik a minisztériumok oldalairól az információkat.

Hány dolgozó végez munkát az előbb említett oldalaknál?

Erről nincsen információm, a költségvetés mindezt nem taglalja külön. Személyi kiadásokra a költségvetés hatvanmillió forintot szab meg.

Véleménye szerint milyen mértékű éves támogatás lenne indokolt az új portál működtetéséhez?

Huszonötmillió forint bőven elegendő lenne. Ekkora támogatás mellett Orbán Viktor akár gondolatátvitellel is tudná irányítani a portál működését, saját otthonából.

Mégis, elsőre száznyolcvanöt millió forintról volt szó, huszonötmillió forint helyett. Miért?

Jelenleg a Kopint Datorg Kft. alá tartozik mindkét oldal. A cég igazgatója több mint kétmillió forintot keres havonta, a helyettesei pedig másfélmilliót. Egy állami kézben lévő cégről van szó, ám a munkatársai Gyurcsány üzleti körébe tartoznak. Most is odadobnak nekik közel kétszázmillió forintot, ám valószínűnek tartom, hogy Orbán Viktor minderről nem tud.

Abszolút konstruktív voltam, felszólaltam az ügyben, hagytam időt arra, hogy az „apró kis hibákat” kijavítsák. Ezután azt hazudják, hogy az egész kormányzati kommunikációra szánnak ekkora összeget. Miért pont engem kell meghazudtolni, aki a munkáját végzi? Azért vagyok képviselő ebben az egész cirkuszban, hogy ezekre a visszás esetekre rámutassak.

A jelenlegi információk szerint jövő évtől kezdve nem a Kopint Datorg Kft. fogja működtetni az átfogó, új portált.


Mindez a szükséges válaszlépések eredménye. Én sem az ujjamból szoptam azt, hogy továbbra is az eddigi cég fogja üzemeltetni a portált. Rendben, legyen így, de a legnagyobb probléma azzal van, hogy személyemet hozták kellemetlen helyzetbe.

Nem számít ki üzemelteti, az a lényeg, hogy nem kell egy olyan dologra ekkora összeget költeni, amelyet mások nulla forintból kihoznak. Nem kívánom azt, hogy ingyen csinálja bárki a munkát, de csak egy olyan éves költségvetést támogatnék, ami nem veri ki a biztosítékot. A NASA honlapja sem kerül ennyibe. Sem Ugandáé sem egy karibi banánköztársaságé, ahol azért rendesen virágzik a korrupció.

Ön mit tenne a probléma orvoslásának érdekében?

Százhatvan millió forintot elvennék az összegből, amit a kormány és a Fidesz-KDNP frakció közötti kommunikációra fordítanék. Azt tapasztaltam, hogy a külügyi bizottság ülésein egy olyan módosító javaslatot kívántak megszavazni, amit az előterjesztője, Révész Máriusz már régen visszavont. A Fidesz képviselői erről nem tudtak. Végül többszöri figyelmeztetésünkre nem bocsájtották szavazásra az amúgy nem létező javaslatot.

Semmilyen kommunikáció nincs közöttük, így a százhatvanmillió forintot arra költeném, hogy Orbán Viktor gondolatátvitellel tudja irányítani a Fidesz frakciót.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását