2024. március 29. - Auguszta

Meddig marad Matolcsy?

Rájár a rúd, vagy inkább a kritika Matolcsy Györgyre. Eleinte csak az ellenzék, azután az EU, majd pedig a kormányoldal is kritizálni kezdte a minisztert.
2010. december 2. csütörtök 08:28 - Forján-Vass Máté
Brüsszel hiteltelen

Tarlós nyilatkozata
A BKV még nem kapta meg a kormány által megígért mintegy 12,5 milliárd forintos támogatást erről beszélt Tarlós István. Érthetetlennek tartja, hogy a két és fél hete hozott kormánydöntés ellenére nem érkezett meg a pénz a fővároshoz, illetve a közlekedési vállalathoz.

A késlekedést így kommentálta: vagy képességbeli problémák vannak ebben a minisztériumban, vagy a miniszterelnök úrra haragszanak, vagy rám, de lehet, hogy Budapestre...
Nem kapott hálás feladatot Matolcsy György gazdasági miniszter. Teendői között szerepelt a jövő évi költségvetési terv benyújtása, és a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása. Akár a kapott feladatoknak, akár személyi képességeknek köszönhetően, Matolcsy György lett a legtöbbet bírált kormánytag.

Brüsszel rendre kételkedik abban a költségvetésben, amit a miniszter benyújtott. Szinte biztosra veszik, hogy nagyobb lesz a hiány, mint amit a költségvetésbe vállaltak. Persze a miniszter visszavágott, és Brüsszelt hiteltelennek minősítette.

De nemcsak a költségvetés miatt ostorozza az Unió Matolcsyt. A magán-nyugdíjpénztárak átalakítása miatt is felemeli a hangját az EU, bár hozzáteszi, ebbe a kérdésbe nem szól bele.

A feleség az illetékes

A magán-nyugdíjpénztárak ügyében az ellenzék is sokat kritizálja, persze ők ezért vannak. Az más kérdés, hogy egy olyan ember építi le a magánnyugdíjat, aki maga is elkötelezett pénztártag.

Amikor erről kérdezték, akkor azt mondta: ilyen kérdésekben a felesége dönt. A válasz nem váratott magára, Molnár Csaba szocialista képviselő a miniszter feleségéhez fordult kérdéseivel.

Tarlós: képességbeli problémák a minisztériumban

A legérdekesebb azonban az, hogy Matolcsynak a kormányoldallal is több összetűzése van. Az első eset még a költségvetésnél volt, amikor a minisztérium azt állította: Bajnai Gordonék mindent rendben csináltak.

Matolcsy György sietve keresett egy felelőst, és meg is találta Bathó Ferencben, a költségvetési ügyek helyettes államtitkárában. Ki is akarta rúgnit, de Varga Mihály a Miniszterelnökség államtitkára megakadályozta ebben. Akkor felmerült az is, hogy Matolcsy nem marad sokáig miniszter. Végül is a miniszter nyerte a csatát az államtitkár ellen, és Bathó Ferencnek mennie kellett.

A sor azonban nem itt ér véget. A Magyar-Kínai Vegyes Gazdasági Bizottság élére Orbán Viktor Matolcsy helyére Fellegi Tamást nevezte ki, holott a fejlesztési miniszter volt az ukrán és orosz bizottság elnöke is. Úgy látszik a gazdasági bizottságok élére nem a gazdasági miniszter való, vagy esetleg más az ok?

Az eddigi legutolsó, és legkeményebb kritika Tarlós István főpolgármestertől jött. A minisztériumnak már ki kellett volna fizetnie a BKV-nak pár millió forintot, amit egy kormányrendelet már régebben előírt. A főváros vezetője azt mondta: képességbeli problémák vannak a minisztériumban.

Mi lehet a hiba?

Török Gábor véleménye szerint a Fidesz is rájött, hogy Matolcsy hibázott: elsősorban a rossz kommunikáció került előtérbe. Varga Mihállyal való összetűzése volt az első lépés. De azt sem tudta megmagyarázni, miért tag egy magán-nyugdíjpénztárnál.

Ezek a hibák nyílván nemcsak a közvéleménynek visszásak, hanem a kormánynak is. De a Varga Mihállyal való ellentéte sem javít a helyzetén. Ezekután már csak az a kérdés, meddig marad Matolcsy miniszter?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását