2024. április 28. - Valéria

Az MSZP vesztegetési kisérlettel vádolja a Ligát

Az MSZP parlamenti frakcióvezetője politikai vesztegetési kísérletnek nevezte, hogy Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke egy televíziós műsorban felajánlotta: kifizeti azoknak a szocialista képviselőknek a büntetését, akik nemmel szavaznának az egé
2007. december 3. hétfő 16:14 - Hírextra
Lendvai Ildikó az MSZP-frakció hétfői ülését követően újságírók előtt azt mondta, ezt kikérik maguknak, "szavazatokat pénzért nem árusítunk".

A magyar demokrácia történetében ez példátlan. Ilyen gyakorlatot eddig sem tűrtünk el és ezután sem fogunk - jelentette ki.

A frakcióvezető hangsúlyozta: nem rendeltek el kötelező parlamenti szavazást, de a frakció egyhangúlag úgy döntött, támogatja az egészségbiztosítás reformjának a szocialista álláspontnak megfelelő modelljét, és mivel az ehhez szükséges módosító javaslatokról koalíciós megállapodás született, a törvényt a két frakció egyetértésben és együtt tudja megszavazni.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó emlékeztetett arra, hogy a frakciószabályzat szerint van lehetőség egyéni szavazásra, de azt előre be kell jelenteni, ilyen igény azonban nem vetődött fel. Mint ahogy az sem, hogy név szerinti szavazást kérne a szocialista képviselőcsoport.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az egészségbiztosítási törvényjavaslat esetében a szavazás valójában egy Gyurcsány Ferenc melletti bizalmi szavazás lesz-e, Lendvai Ildikó azt válaszolta, törvényszavazásnál törvényről döntenek.

Kökény Mihály a frakció álláspontjáról annyit mondott: nem volt ellenszavazat és nem volt tartózkodás, amikor az a kérdés hangzott el, támogatják-e azokat a módosító indítványokat, amelyekről a koalíciós partnerrel megállapodtak.

Tájékoztatása szerint a módosító indítványok eredményeként a pénztáraknál a kisebbségi tulajdonos jelölhetné a vezérigazgatót, az igazgatóság elnökét pedig a többségi tulajdonos, vagyis az állam. Az igazgatóságban együttdöntési kötelezettség van - tette hozzá Kökény Mihály.

A szocialista politikus fontosnak tartja azt a módosító indítványt is, amely szerint az Egészségbiztosítási Pénztár jogutódja valóságos jogosítványokkal rendelkező, önálló kormányhivatal lesz. A módosítások közé sorolta, hogy a fejkvóta és díjtétel bizottságokban az önkormányzatok jelöltje is helyet kapna.

Kérdésre válaszolva Kökény Mihály beszámolt arról, hogy a kisebbségi tulajdonrészeket pénztártagonként minimum 12 ezer licitáron lehet értékesíteni, vagyis nagyjából 120 milliárd forint többletforrás állhat az egészségügy rendelkezésre, ha valamennyi pénztárnál lesz kisebbségi tulajdonos. A szakpolitikus hangsúlyozta: ez nem egy több-biztosítós modell és nincs szó az egészségbiztosítás privatizációjáról, bárhogy akarják ezt riválisaik elhitetni a társadalommal.
Ez egy társadalombiztosítás, egységes egészségbiztosítás, több pénztári szereplő munkamegosztására épülő rendszer - hangoztatta Kökény Mihály.

Lendvai Ildikó bejelentette: Tóth Károly visszavonta a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló indítványt, mivel azt az MSZP-frakció nem támogatta.

Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök a szocialisták frakcióüléséről távozóban az MTI-nek úgy nyilatkozott: jó megoldás született az egészségbiztosítás átalakításáról.

Arra a kérdésre, hogy értékelése szerint a szocialistáknak mennyiben kellett kompromisszumot kötniük az SZDSZ-szel az egészségbiztosítás átalakításának végleges változatáról, Gyurcsány Ferenc annyit válaszolt, minden megoldás kompromisszumok alapján születik meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását