2024. április 27. - Zita

Sajtóorgánumok tiltakoznak a médiatörvény ellen

Csütörtökön és pénteken más és más formában több sajtóorgánum is tiltakozni készül a médiatörvény tervezet ellen: a leginkább szembeszökő megoldást a csütörtökön és pénteken üres címlapokkal megjelenő Magyar Narancs és Élet és Irodalom (ÉS) választja.
2010. december 1. szerda 18:46 - HírExtra
Menczer Erzsébet, a kritikával illetett javaslat egyik benyújtója a tervezett üres címlapokkal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: sajtószabadság van, így "mindenki azt csinál, amit akar".

Üres címlappal tiltakozik a Fidesz médiatörvény-javaslata ellen a csütörtökön utcára kerülő Magyar Narancs és a pénteken megjelenő Élet és Irodalom (ÉS). A hetilapok döntésével a Népszava is egyetért. A napilap szerdai számában ezt azzal a megjegyzéssel előlegezi meg, hogy - mint írják - ennek pénteki lapszámukban "nyoma is lesz".

A 168 Óra címlapját Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének portréja és a "Kedves médiahatalom!" szalagcím foglalja majd el. Az orgánumok így fejezik ki tiltakozásukat a három fideszes országgyűlési képviselő által beterjesztett, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvénytervezettel kapcsolatban.

A Fidesz tervezete az ötpontos médiatörvény-csomag utolsó tételét jelenti, és szól a Médiahatóság tevékenységi köréről, valamint meghatározza a médiaszolgáltatók jogait és kötelezettségeit.

A Magyar Narancs főszerkesztője, Bojtár B. Endre az MTI-nek azt mondta: az üres címlap a leginkább figyelemfelkeltő eszköze a tiltakozásnak. A lap szerint a kérdéses tervezet totális ellenőrzést biztosítana a Médiatanácsnak, illetve a kormányzatnak a hazai nyomtatott, internetes és elektronikus médiumok felett, hatályban lépése esetén ellehetetlenülne a vélemény- és szólásszabadság.

Az MTI információi szerint a Hírszerző hírportál is hasonló módon fejezi ki egyet nem értését a törvénycsomaggal csütörtökön. Gavra Gábor főszerkesztő úgy nyilatkozott: "érdekes akcióval" készülnek, amelyet csütörtök délelőttre időzítenek. Mint mondta: a szerkesztőség hasonlóan vélekedik a problémáról, mint a többi, fehér címlapot választó lap.

Szerdai sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese méltatta a Magyar Narancs, valamint az Élet és Irodalom szerkesztőségének döntését. A politikus hozzátette: számos újságíró, bár felháborítónak tartja a Fidesz tervezetét, nem mer tiltakozni ellene. A politikus azt mondta: a jogszabálytervezet "mélyütés a sajtószabadságnak", elfogadásával a párt szerint Magyarország fapados demokráciává válhat.

A Fidesz szerint az indítvány az európai szabályozáshoz igazodik, és garantálja a sajtószabadságot. Menczer Erzsébet, a javaslatot jegyző fideszes országgyűlési képviselő szerdai parlamenti expozéjában védelmébe vette a csomagot. Mint mondta: a média szabályozásának egyszerre kell szolgálnia a gyakorlójának érdekeit, biztosítania kell a média szabadságát, és óvnia kell a köz érdekeit is. Kiemelte: a XXI. század egyik legfontosabb iparágának szabályozását kell elvégeznie az Országgyűlésnek.

A képviselő a tervezett üres címlapokkal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: sajtószabadság van, mindenki azt csinál, amit akar. Ha az adott orgánumot a vevők megveszik, az - mint mondta - "akár 40 üres lapot is tartalmazhat".

A tervezetnek a médiaszolgáltatókra kiróható pénzbüntetési tételeiről úgy vélekedett: valamilyen egzakt módon szankcionálni kell azt, aki folyamatos jogsértést követ el, s az 1986-os sajtótörvény sem tesz mást. A képviselő szerint egyértelmű, hogy sajtótermékben nem lehet közölni gyűlöletkeltő, kirekesztő tartalmakat, és ezekkel nem szabad károsítani a kiskorúak szellemi, lelki fejlődését.

L. Simon László, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a törvénytervezet általános vitájában azt mondta: a szabályozás megfelelő arra, hogy a köz- és a magántulajdonban lévő médiumok a jövőben kiegyensúlyozott, minden területre kiterjedő tájékoztatást biztosítsanak a magyar állampolgároknak. A közmédiumok hírszerkesztőségeinek összevonásáról szólva kifejtette: ez gyártási kérdés, nem csorbítja a sajtószabadságot, nem fenyegeti a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Hasonló modell működik a BBC-nél - hívta fel a figyelmet.

Nyitrai Zsolt államtitkár a kormány nevében azt hangsúlyozta: a javaslat az európai uniós irányelvek figyelembevételével készült el.

A Fidesz egyben jelezte: több módosító indítványt készülnek benyújtani még a tervezethez. A módosító indítványok benyújtatási határidejét meghosszabbították, így arra péntek délutánig van lehetőség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását