2024. május 20. - Bernát, Felícia

Gyorsult a feldolgozóipar az euróövezetben

Az euróövezet feldolgozóipara négy hónapon belül a legnagyobb ütemben bővült novemberben, bár az elemzők által vártnál árnyalatnyit kisebb mértékben.
2010. december 1. szerda 12:08 - HírExtra
A Markit kutató intézet szerdán ismertetett feldolgozóipari beszerzési menedzser mutatója(PMI) 55,3 pont lett, miközben elemzők 55,5 pontot vártak. Októberben 54,6 pont, szeptemberben 53,7 pont volt a mutató.

Az 50 pont feletti indexérték az ágazat bővülését jelzi, ez alatt a teljesítmény csökkenését, s bár a novemberi mutató jól alakult, még messze van a válság utáni időszak eddigi rekordjától, az áprilisi 57,6 ponttól.

Az elemzők arra is rámutattak, hogy a növekedés meglehetősen egyenetlen az euróövezetben: a német és a francia feldolgozóipar jár az élen - Franciaországban például tíz éves rekordot döntött a PMI -, a többieknél viszont egyáltalán nem mondható rózsásnak a helyzet.

Olaszországban például kilenc hónapja a leggyengébb növekedést produkálta az ágazat, Spanyolországban stagnált a feldolgozóipar kibocsátása.

Írországban meglepetésre már a második egymást követő hónapban élénkült a feldolgozóipar teljesítménye, de nem elég erőteljesen ahhoz, hogy érezhetően javuljon a gazdasági helyzet, hiszen a mutató éppen csak az 50 pontos határ fölött volt novemberben, 51,2 ponton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását