2024. április 23. - Béla

London engedne a nadrágszíjon

Az erős forint hatásaival együtt most már eltúlzott a monetáris szigor Magyarországon, ahol az idén és jövőre összesen 1,75 százalékpontos kamatcsökkentés indokolt, áll az egyik vezető londoni befejtetési csoport pénteken kiadott térségi elemzésében.
2007. április 20. péntek 21:58 - Hírextra
A Merrill Lynch, amely havonta teszi közzé pénzügypolitikai figyelőjét a négy legnagyobb közép-európai EU-gazdaságról, az áprilisi monitorban azt írta: a jelenlegi restriktív kamatpolitikai klíma "a (túl) erős árfolyamból" ered, amelyet a "fenntarthatatlanul magas" - az inflációs várakozások kezelésére "átmenetileg megemelt" - kamatszint hajt.

A visszatekintő harmonizált fogyasztói árindexre vetítve a reálkamatszint a múlt hónapban negatív volt, mínusz 1 százalékkal, ez azonban megtévesztő, mert a költségvetési konszolidációval összefüggő ármegugrást tükrözte. Az előrejelzett harmonizált fogyasztói árindexhez mérve a reálkamatszint csaknem 1 százalékponttal magasabb az 1998-2006-os időszak 3,4 százalékos középértékénél, áll a Merrill Lynch pénteki londoni elemzésében, amely szerint a közép-európai négyek közül - Szlovákia után - Magyarországon a legnagyobb a monetáris szigor.

A ház - tekintettel a potenciál alatti GDP-növekedésre is - 1,75 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentéssel számol Magyarországon 12-15 hónapos távlatban, 6,25 százalékra; ebből 2007-re 1 százalékpontos enyhítést vár, áll az elemzésben.

A Merrill Lynch szerint "van egy csekély esély" arra, hogy az MNB már áprilisban - vagyis hétfőn - kamatot csökkent, a cég azonban ezt nagyobb valószínűséggel májusra vagy júniusra várja, amikor már kint lesz az új inflációs jelentés. Az MTI által az áprilisi kamatdöntési esélyekről éppen előző nap - csütörtökön - kérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők zöme szintén nem várt még kamatcsökkentést az MNB Monetáris Tanácsának jövő heti ülésétől. A megkérdezett kilenc nagy citybeli befektetési bank - UBS, Crédit Suisse, BNP Paribas, Deutsche Bank, Barclays Capital, JP Morgan, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort - elemzői közül nyolc egyöntetűen változatlan kamatot jósolt hétfőre, azzal, hogy a következő néhány hónapra várják a kamatcsökkentési ciklus beindulását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását