2024. április 24. - György

Orbán: hosszú távra tervezne kapcsolatot az oroszokkal

A magyar-orosz kapcsolatok hosszú távú rendezésére irányuló reményét fejezte ki Orbán Viktor magyar kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel tartott találkozón kedden Moszkvában.
2010. november 30. kedd 17:47 - HírExtra
Napirenden a Mol-részvény ügy

Orbán Viktor magyar és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kedden Moszkvában megvitatta a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, s a megbeszélések a jövőben folytatódnak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a magyar-orosz kormányfői találkozó után az ANI kőolajipari kérdésekre szakosodott sajtóügynökség kérdésére.

Alekszej Miller a Gazprom társaság vezérigazgatója a Déli Áramlat gázvezeték ügyében való együttműködést konstruktívnak nevezte újságírók előtt. A keddi tárgyalás befejeztével Miller kijelentette: a magyar féllel minden kérdésben egyetértésre tudnak jutni, minden feladatot sikeresen megoldanak.

Hozzátette: túljutottak a magyarországi parlamenti választások miatti átmeneti időszakon, s azt mondta, hogy Magyarországon soha nem vonták kétségbe a projekt szükségességét.

A Surgutneftegas megvásárolta az osztrák OMV-tól a Mol 21,2 százalékos pakettjét, de mindmáig nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait. Hírek szerint a magyar állam meg szeretné vásárolni a pakettet.

A majdan Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték megépítésével az a cél, hogy a gáz Oroszországból a kockázatosnak tartott tranzitállamok elkerülésével jusson el Európába.

A találkozón feltehetően szó volt a Malév ügyéről is, amelynek még orosz tulajdonban lévő részét szintén meg akarja vásárolni Magyarország.

A tárgyalásokról a magyar fél nem nyilatkozott. A magyar kormányfő útjának következő állomása Varsó.

A találkozóval kapcsolatban a Vesztyi.Ru orosz hírportál emlékeztetett Vlagyimir Putyin múlt héten pénteken tett kijelentésére. Az orosz kormányfő a legnagyobb német vállalatok vezetőivel tartott találkozón akkor azt mondta, hogy "a legnagyobb kőolajtermelő magánvállalatunk, a Surgutneftegas megvette a magyar Mol 20 százalékát. Mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt".

A Surgutneftegas 2009 tavaszán vette meg az osztrák OMV-től a Mol 21,2 százalékos pakettjét 1,4 milliárd euróért, amit a Mol barátságtalan lépésnek tekintett.

Fókuszban az orosz-magyar kapcsolat


Putyin magyar kollégáját az orosz kormány vendégházában fogadva üdvözölte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, utalt rá, hogy a jövő év első felében Magyarország lesz az EU soros elnöke, s reményét fejezte ki, hogy az adott időszakban kedvezően alakulnak majd Oroszország és az unió kapcsolatai.

Mindkét fél megemlítette, hogy egy évvel ezelőtt Szentpéterváron már találkoztak. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban kifejtette: akkor még csak feltételesen beszélhetett, de időközben a magyar nép kinyilvánította akaratát. "Magyarország nehéz korszakot zárt le, új korszakot kezdett, most már lehet hosszú távra tervezni a kapcsolatokat" - mondta. Kijelentette, hogy Magyarország Oroszországot jelentős katonai, politikai és gazdasági hatalomnak tekinti.

Rámutatott: reméli, hogy a tárgyalásokon nem csupán egyes kérdéseket oldanak meg, hanem lerakják majd a XXI. századi típusú partneri kapcsolat alapjait. Végül hangsúlyozta hogy maga is fontosnak tartja mindazon gazdasági témaköröket, amelyeket Putyin említett bevezetőjében.

Vlagyimir Putyin vendégét üdvözölve külön kiemelte az energetika, ezen belül az atomenergia, a közlekedés és a fejlett technológiák, ezen belül a nanotechnológia területét. Megemlítette azt is, hogy az oroszországi magyar beruházások értéke eléri a kétmilliárd, a magyarországi orosz befektetéseké a hárommilliárd dollár értéket. A két ország közötti, vita tárgyát képező gazdasági témákat az orosz kormányfő nem említette.

A kölcsönös üdvözlést követően a két miniszterelnök a küldöttségek körében zárt ajtók mögötti tárgyaláson, majd azt követően ebéden vett részt.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását