2024. április 25. - Márk

KDNP: legyen szabad a vasárnap

Változatlan formában újra benyújtja a szabad vasárnapról szóló javaslatát a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) - közölte a kisebbik kormánypárt sajtóirodája.
2010. november 30. kedd 17:39 - HírExtra
A vasárnapi munkavégzést így csak kivételesen, indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehetne elrendelni. Hasonló indítványt nyújtott be a Jobbik Magyarországért Mozgalom is. A kereszténydemokraták már korábban is tettek ilyen irányú javaslatot, tavaly az első félévben az akkori kormány nem támogatta Latorcai János vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvénymódosítását.

Az akkori kabinet álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka esik vasárnapra, és a munkavállalóknak is szükségük van a vasárnapi bérre.

A KDNP öt képviselője tavaly novemberben újból törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezték, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azoknak kelljen ilyenkor is dolgozniuk, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet mutatkozik.

A javaslatukban akkor rögzítették, hogy a Munka Törvénykönyve a vasárnapot alapvető heti pihenőnapként határozza meg, és a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelésének lehetőségét kivételnek tekinti, amelyre csak meghatározott esetekben kerülhet sor. A kereszténydemokrata politikusok szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, vagy az, hogy azok a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhetőek, társadalmilag nem fenntarthatók.

A kezdeményezés előzményeként Kereszténydemokrata Néppárt 2007 júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott kampányát, ehhez kapcsolódóan adta ki a Szabad vasárnap chartát. Ehhez eddig 14 szervezet csatlakozott, köztük a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely szintén törvényjavaslatot adott be a szabad vasárnapért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását