2024. április 24. - György

A katasztrófa felelőseit keresné a Jobbik

Az ajkai térségben október elején történt környezeti katasztrófáért viselt szakmai és politikai felelősséget is kutatná a Jobbik az ügy felderítésére alakult országgyűlési vizsgálóbizottságban.
2010. november 30. kedd 14:11 - HírExtra
 A testület felállítását kezdeményező Kepli Lajos - akit annak élére jelöl pártja - kedden sajtótájékoztatón sikernek nevezte, hogy a parlament előző nap ötpárti egyetértéssel határozott a vizsgálóbizottság létrehozásáról.

Hozzátette: a Kolontár melletti vörösiszap-tározó gátjának átszakadásával kapcsolatban a környezeti katasztrófa kiváltó okai mellett a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. privatizációjának körülményeit is megvizsgálnák. Mint mondta, a vizsgálat tárgyává tennék, hogy "a Gyurcsány- és Bakonyi-klánnak", valamint a Mal Zrt. "rablóprivatizációjának" volt-e köze a katasztrófa megtörténtéhez, illetve hogy a privatizációs szerződésben foglaltak teljesültek-e.

A bizottság tevékenységét kiterjesztenék annak felkutatására, hogy a szerencsétlenséggel összefüggésben hibáztak-e a hatóságok, vagy a szabályozás volt rossz, és így a jogalkotót terheli a felelősség - mondta Kepli Lajos.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt húsz évben parlamenti vizsgálóbizottságok kevés eredményt értek el, úgy fogalmazott: a Jobbik korábban nem volt része a törvényhozásnak, most azonban "azt a lelkesedést és dühöt", amit éreznek, igyekeznek kiterjeszteni a bizottság többi tagjára, s ezzel lendületet adni a testületnek.

Ferenczi Gábor - aki a bizottság másik jobbikos tagja lehet - a sajtótájékoztatón azt mondta: a kárenyhítés részleteit is figyelemmel akarják követni, mivel helyiek elmondása alapján sok a visszásság. Példaként említette, hogy az adományokból állítólag olyanok is részesülhettek, akik nem az ajkai térségben élnek.

A parlament hétfőn nagy többséggel, 364 támogató szavazattal döntött arról, hogy országgyűlési vizsgálóbizottság tárhatja fel az ajkai térségben október elején történt környezeti katasztrófáért viselt - elsősorban politikai - felelősséget. A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte; az új parlament megalakulása óta a Ház először hagyott jóvá ellenzéki indítványt.

A tíztagú vizsgálóbizottságba a kormányoldal és az ellenzék is öt-öt képviselőt küldhet; a bizottság elnökének személyére a Jobbik, az alelnökére az MSZP tesz javaslatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását