2024. április 24. - György

Újabb törvényt szigorítana a kormány

Az első adatok szerint többséget kapott Svájcban a vasárnapi népszavazáson a bevándorlókra vonatkozó törvény szigorítása.
2010. november 28. vasárnap 16:59 - HírExtra
A svájci televízió jelentése szerint 53 százalék támogatja, hogy a bűncselekmény miatt elítélt külföldiekre automatikus kitoloncolás vonatkozzon. Ahhoz, hogy az új törvény hatályba léphessen, a kantonok többségének is meg kell azt szavaznia. Ezenkívül a parlamentnek is van egy javaslata, amelynek értelmében a kitoloncolást meg kell előznie egy bírói vizsgálatnak - ezt a javaslatot végül elutasította a többség.

A népszavazást a Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte, amely a bevándoroltakkal szembeni - az utóbbi években növekvő - ellenszenvre építve az alpesi ország legnagyobb politikai mozgalma lett. Az SVP plakátjai egyike fehér birkák csoportját ábrázolta, amint éppen egy fekete társukat lerúgják a svájci zászlóról.

"Előbb a muszlimok és a minaretek, most a bűnözők" - idéz a brit Reuters hírügynökség egy libanoni bevándoroltat, aki nemrégiben kapta meg a svájci állampolgárságot. "Nem mindenki bűnöző közülünk" - fűzte hozzá.

Hivatalos adatok szerint a 7,7 millió lakosú Svájc ötödét kitevő külföldiek túlreprezentáltak azok között, akik ellen vádat emeltek.

Eddig a súlyosabb bűncselekményt elkövetőket esetről estre megvizsgálták, mielőtt kitoloncolásukról döntöttek. Az automatizmust bevezető törvény az EU tiltakozását válthatja ki, ezért a svájci kormány ellenjavaslattal élt, amely a börtönbüntetés hosszától tette volna függővé a kiutasítást, ezt azonban a szavazók elutasítottak.

Svájc tavaly nemzetközi tiltakozást váltott ki, amikor szintén népszavazáson tiltotta meg új minaretek építését.

A vasárnapi referendumon 58 százalékban elutasítottak egy másik javaslatot is, amely a tehetősebbekre kantononként minimum adót állapított volna meg. A bal-közép Szociáldemokrata párt (SP) az évi 250 ezer frank (43 millió forint) fölötti jövedelmekre vetett volna ki legkevesebb 22 százalékos adót. A kezdetben népszerű javaslat támogatottsága akkor kezdett fakulni, amikor az üzleti élet képviselői arra figyelmeztettek, hogy az adó a magasabb jövedelműek és cégeik elköltözését indíthatja el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását