2024. május 5. - Györgyi

Drága a pizza, de nem mondanak le róla

Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.
2008. augusztus 28. csütörtök 14:33 - Hírextra
A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükről. Ebben az évben a szakmai szervezetek 20 százalékos pizzadrágulást regisztráltak, mégis ez az egyetlen hagyományos étel a fast-foodon felül, amely még mindig tartja piaci pozícióját.

Pedig a Coldiretti mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet szerint az alapanyagok olcsóságát és az árrést figyelembe véve nem túl nagyszerű választás a lapos tészta. Amint nyilatkozatukban írják, "ha mindent, a lisztet, élesztőt, paradicsomot, mozzarellát, olívaolajat és bazsalikomot beleszámoljuk, akkor sem kerül az egész többe két eurónál. Ez az összeg azonban még ennél is sokkal alacsonyabb, akár egy euró alatti is lehet, ha az étterem alacsonyabb minőségű hozzávalókat - például kínai paradicsomot, tunéziai olajat - használ."

Ennek ellenére néhány észak- és közép-olaszországi városban meghaladhatja a 10 eurót a margherita ára, a vendégek általában fejenként 18 eurót költenek el a vendéglőben, azaz hárommal többet, mint tavaly.

Itáliában a kereskedelmi regisztráció szerint 25 ezer pizzeria található, amelyek 120 ezer munkahelyet biztosítanak és évi 5 milliárd eurós jövedelmet termelnek. Az ágazat válsága ellenére mégis meglehetősen jól őrzik piaci pozícióikat a viszonylag elfogadható áraik miatt. Mint az egyik ágazati szakember megjegyezte, "a veszteségi piramis utolsó előtti lépcsőjén állnak a gyorsételek után - a csúcsot természetesen a minőségi vendéglők foglalják el".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását