2024. május 6. - Ivett, Frida

Rettegés a bagdadi éjszakában

Kié az iraki éjszaka? Ahogy az erőszak alábbhagyott Irakban, úgy tűnt, hogy ismét a tea és vízipipa mellett pihenők uralják majd az esti órákat, levetik a háború legrosszabb napjaiban szerzett, ostromlottakra jellemző mentalitásukat, és újból benépesítik az éjszakai klubokat, illegális italméréseket és közparkokat.
2010. november 26. péntek 10:03 - HírExtra
Az október végi és november eleji támadások azonban ismét elsöpörték az új életre kelt esti és éjszakai élet békés, vidám képét. A lázadók éttermekben és kávéházakban, köztereken és boltokban robbantottak, sok iraki meggyőződése szerint azzal a határozott szándékkal, hogy a sötétség óráira visszaűzzék az embereket otthonaikba.

Bagdadban tehát új küzdelem kezdődött az estéért, az éjszakáért. Az irakiak többsége ugyanis újból az utcán szeretne járni, még ha ennek ellene vannak is a gépkocsiba rejtett pokolgépeket működésbe hozó, robbanó mellényt és automata fegyvereket használó lázadók.

"Valahányszor elhagyom a házam, úgy érzem magam, mintha háborúba mennék" - mondta a 27 éves Alan al-Kuri a The New York Timesnak.

Egy Bagdad utcáin eltöltött éjszaka egyelőre kevés bizonyossággal szolgál a tekintetben, hogy melyik oldal fog felülkerekedni.

Az amerikai lap riportja szerint november első csütörtökjén - az iraki munkahét végén, mindössze két nappal a legfrissebb támadások után - vásárlók lepték el a Karada nevű városrész járdáit. Sokan megálltak a bútorüzletek és a drogériák fénylő kirakatai előtt, hogy szemügyre vegyék a kínálatot. Kereskedők színes mintájú kelmék tekercseit bontották ki, zöldségárusok a padlizsán és a paradicsom árán alkudoztak vásárlóikkal. Férfiak csoportosultak maszgufot, az irakiak kedvelt csemegéjének számító sült pontyot áruló utcai sütödék körül, anyák próbálták elráncigálni gyerekeiket a kalóz-DVD-k halmaitól.

"Nappal vagy éjszaka, az életnek mennie kell tovább - fogalmazott Nebra al-Attar, ölében tartva öt hónapos kislányát, Nardinét egy csillogó háromemeletes, új étteremben. - Ha csak a bombákra gondolnánk, sosem csinálnánk semmi. Ki kell állnunk a jogainkért".
Elegáns új éjszakai bárok és éttermek nyíltak szerte Bagdadban, és az irakiak, akik az elmúlt években sok estét töltöttek a falak közé rejtőzve, kezdenek újból eljárni otthonról.

De bármilyen zsúfoltak voltak is a járdák azon a csütörtök estén, kevesen akadtak, akik hosszabb időre megálltak volna valahol. A teaházak, amelyekben korábban a férfiak pipázás közben a csapnivalóan működő iraki politikáról vitatkoztak, most szinte üresen tátongtak. Kongtak az ürességtől földszinti éttermek is, csupán az unatkozó pincérek támasztották bennük a falat, vagy rendezgették a terítékeket, hogy elüssék valamivel az időt.

Több ember is elmondta, hogy bár eljött hazulról, igyekszik elkerülni a nagyobb tömeget, és szokássá vált az is, hogy az utcákon tartózkodók mobiltelefonjaikon biztató SMS-eket küldözgetnek haza: "Igen, jól vagyunk. Éppen eszünk. Minden rendben. Hamarosan megyünk".
A 23 éves Heidar Lait a félelem tovább élését látta abban, hogy Ice Pack nevű fagylaltozója fogyasztó nélkül maradt. Közlése szerint egy normális csütörtök este a hely tele lenne családokkal, fiatal párokkal vagy éppen egyedül betérőkkel.

Véres volt az előző hét. Négy nappal korábban Lait üzletének közelében a szíriai katolikus egyház temploma ellen intézett támadásban hatvan ember halt meg. Rá két nappal tizenhat pokolgép robbant Bagdad különböző pontjain. A Karada negyed megúszta a vérontást, de utcáit rendőrök árasztották el, és rendkívüli kijárási tilalom lépett életbe.
"Láthatja, az üzlet üres. Az otthonaikba akarják kényszeríteni az embereket, mint valami börtönbe" - magyarázta Lait.

Becslése szerint eladásai 75 százalékkal csökkentek az előző néhány napban. Elárulta, hogy félelmében nem mert elmenni megnézni a mintegy 20 percnyi útra lévő két fióküzletét, mert rettegett otthagyni Karada viszonylagos nyugalmát.
"Tényleg félek... - ismerte be, felidézve, hogy kis híján meghalt, amikor egy éve aknatalálat érte egyik barátja otthonát. - Egy pillanat alatt vége lehet mindennek".

A hűvös estét élvező irakiak dacosan és fatalistán nyilatkoztak. Azt mondták, a kormányra nem lehet számítani, mert túlságosan el van foglalva saját belharcaival, és még az utcai világításról sem tud gondoskodni, úgyhogy az emberek kénytelenek sötét utcákon közlekedni. A támadások meg jönnek, amikor jönnek. Addig viszont továbbra is kimennek a sötétbe.

"Senki se akadályozhat meg bennünket abban, hogy szeressük az éjszakai Bagdadot. Senki sem akadályozhatja meg, hogy éljünk" - szögezte le a 39 éves Hajdar Abu Fatma cigarettáját szíva egyik barátja egyébként néptelen kávézójának teraszán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását