2024. május 18. - Erik, Alexandra
Esztergomban kihunytak a fények. A szolgáltató a város tartozása miatt kikapcsolta a közvilágítást. Közben megindult az adósságrendezés, a helyi Fidesz szerint fölöslegesen. Tétényi Éva polgármester asszonnyal beszélgettünk.
2010. november 25. csütörtök 17:09 - Forján-Vass Máté
Mi a helyzet most Esztergomban?

Adósságvédelmi eljárás
Az fenti eljárás célja, hogy az önkormányzatok minél előbb visszanyerjék fizetőképességüket. Az eljárás keretében egy biztost küldenek ki, hogy a polgármester mellett ellenőrizze a gazdasági tevékenységet. Csak azokat a kifizetéseket engedélyezi, amelyek feltétlenül szükségesek az önkormányzat működéséhez.
A városnak rengeteg adóssága van. A kifizetetlen számlák között a közüzemi tartozások kerültek túlsúlyba. Nem egyszerű 1,4 milliárd forintnyi adósságot kifizetnünk. Ezek között 2009-es lejáratú tartozás is van.

Azt nem értem, hogy ez a kft miért most kapcsolta le a közvilágítást. Többször is fenyegetett már ezzel, de valamiért  csak most léptek. Ma délután három órára védelmi bizottságot hívtam össze, hogy biztonságos legyen a város elsötétült része. Annyi összeg nem áll rendelkezésünkre, amiből rendezhetnénk a teljes követelést, de valamilyen megoldásra törekszem.

A tegnapi hírekben azt mondta a szolgáltató, hogy azért kapcsolja ki a világítást, mert ők 16 millió forintot követelnek, amíg az önkormányzat csak 9 millió forintot tart jogosnak. Emellett a jegyző úgy tájékoztatta őket, hogy átutaltak egy részösszeget, amit a szolgáltató, állítása szerint nem kapott meg.

Az alapszerződést Meggyes Tamás írta alá ezzel a kft-vel, aki közvetít a szolgáltató és az önkormányzat között. Valamiért a jegyző kapta azt a feladatot, hogy vizsgálja felül ezt a szerződést, mert ez a városnak kedvezőtlen.

A kft-t beperelték, és vitatták a szerződés jogosságát. Én úgy kaptam meg ezt az örökséget, hogy a jegyző tárgyalt végig a kft-vel. Olyan elmérgesedett helyzetről van szó, hogy csak ez az eszköz maradt a kft kezében.

Azt az összeget, amit el tudunk különíteni erre a célra, azt elutaltattam a kft számlájára. Ez 10 millió forint plusz áfa. Ez a pénz viszont valamiért nem érkezett meg, most vizsgáljuk, miért.

Meggyes Tamás közleménye szerint a város rendelkezésére áll 1,2 milliárd forint, és tudná rendezni az adósságait.

Ők áprilisban számlavezető bankot váltottak. Akkor Esztergom kötvény néven 4,5 milliárd forintos kötvényt kaptak, amiből még 1,2 milliárd forintnyi van. De ezt csak beruházásokra lehet költeni, de semmiképpen sem a működésre. Azt mellékesen szeretném tudni, hogy ha ez ennyire szabadon felhasználható, akkor miért nem használta erre Meggyes Tamás?

Aki mégis erre fordítaná, az rosszul teszi, mert a működés nem termelő ágazat, így ez később tovább növeli az adósságot. Ez hosszútávon adósságcsapdát jelent.

A Fidesz szerint indokoltatlan az adósságvédelem, vagy, ahogy ők nevezik, a csődeljárás.


Ezt kötelező megindítani abban az esetben, ha hatvan napon túli az adósságállomány, akár egy forint tartozás esetén is. Ezt a hitelező is elindíthatja. Rosszul mondják, hogy csődeljárás, mert az azt jelentené, hogy nem tudjuk visszaállítani a fizetőképességünket. Az adósságvédelmi eljárással viszont éppen a fizetőképesség visszaállítása a cél.

Én október óta nem is tudtam volna ilyen adósságot felhalmozni, nem vagyok ilyen rég óta hivatalban.

Meggyes Tamás mulasztást követett el?

Szerintem igen.

Előfordulhat, hogy akár ezzel, akár az adósság kialakulásával kapcsolatban feljelentést tesznek?

Most zajlik az adósságrendezés ezért lehetőségünk van felülvizsgálni a kötött szerződéseket. Jelenleg az alapfeladatokat kell ellátni, és átvilágítani a cégeket.

Ha ennek folyományaként lesznek olyan ügyek, ahol felmerül a hűtlen kezelés gyanúja, vagy más büntethető ügy, akkor megtesszük a feljelentést.

Jelenleg nem látnak ilyen ügyet?


Sejtéseik vannak: az ÁSZ október közepétől vizsgálja a 2005 utáni ügyeket, és amelyek eddig előkerültek, megkérdőjeleznek néhány dolgot. Ilyen például a Szent Miklós-alaphoz felvett Lombard-hitel felhasználása a működési költségekhez.



A Fidesz azt is megemlítette, hogy bezár a Vaszary Kolos Kórház, illetve a zeneiskola is.


Ez fenyegetés és megtévesztés a Fidesz részéről. Csak akkor lehet bezárni egy intézményt, ha ötven százalék alatti a kihasználtsága. Ez jelenleg nem áll fenn. Emellett a kórház önálló gazdálkodású, mi csak támogatjuk őket.

Folyamatos harcukat megsínyli a város, mikor és hogyan rendeződhet az ügyük?

Ez már nem rajtam múlik. Én, amit lehetett megtettem: mondtam, legyen alpolgármesterük, de ők nem akarnak adni. Ez előtt mindenki értetlenül áll. Már rég építkezni kéne, ehelyett a helyi Fidesz frakció még azt sem engedi, hogy munkatársakat felvegyek.

Új választás lehet ennek a vége?

A lakosság, sőt most már szerintem mindenki ezt szeretné. A képviselőtestület kétharmados többséget adott a Fidesznek, miközben én is kétharmaddal nyertem. Talán ezt a helyzetet csak egy új választás tudja feloldani, mert az önkormányzati törvény nem készült fel ilyen helyzetre.

Jelenleg azonban a mindennapjainkkal kell foglalkozni. A Fidesz csak diktátumokat hajlandó adni, ezért is fontos az adósságrendezés, mert a kijelölt bizottságban kevesebb emberrel kell megegyezni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását