2024. május 17. - Paszkál

Andor: fontos a rugalmasság és a biztonság

Befogadóbbá kell tenni az Európai Unióban a munkaerőpiacokat, különös tekintettel a fiatalok foglalkoztatására, amely jelenleg aránytalanul alacsony - állapította meg az Európai Bizottság éves foglalkoztatáspolitikai jelentése, amelyet az illetékes biztos, Andor László csütörtökön ismertetett Brüsszelben.
2010. november 25. csütörtök 17:26 - HírExtra
Az unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztosa kiemelte: a nemzetközi gazdasági válságból az európai piacok "mélyen megváltozva emelkednek majd ki". A munkaadóknak és a dolgozóknak készen kell állniuk arra, hogy megfelelő képzettséggel és ösztönzőkkel alkalmazkodjanak a változó valósághoz - fogalmazott a magyar biztos.

Hozzátette, hogy az uniós végrehajtó testület - a tagországokkal együttműködve - igyekszik ebben segíteni. Ezt a célt szolgálják a következő tíz évre szóló gazdaságpolitikai program, az Európa 2020 foglalkoztatási célkitűzései. A program egyebek között 75 százalékos foglalkoztatást szeretne elérni uniós szinten 2020-ra, és külön figyelmet fordít a munkakezdők és fiatalok bevonására.

A Mozgásban az ifjúság kezdeményezés fokozott támogatást igyekszik biztosítani a fiatal korosztálynak, a héten pedig bejelentették az "Új készségek és munkahelyek menetrendjét", amely 13 fő intézkedést határoz meg annak biztosítására, hogy a készségek összhangban legyenek a kereslettel, valamint hogy a munkakörülmények megfeleljenek a munkahelyteremtésnek.

Az éves jelentés megállapította, hogy a válság idején a munkahelyek védelme érdekében tett intézkedések általában véve "hatékonyak és tisztességesek" voltak, illetve kitért arra is, hogy a foglalkoztatás fellendülésére még várni kell. A bizottság szerint a jelenlegi konszolidációs időszakban (a pénzügyi szigor szorításában) továbbra is szükség van az átmeneti intézkedésekre, ugyanakkor már most gondolni kell kivezetésükre, fokozatos megszüntetésükre is, a válságból való kilábalás ütemében.

A bizottsági dokumentum idézte a legfrissebb brüsszeli előrejelzéseket, amelyek szerint jövőre hat ország kivételével már bővül a foglalkoztatás az EU-ban. Magyarországon a tavasszal készült prognózis szerint az egyik legnagyobb arányú, 0,8 százalékos javulás várható, míg uniós szinten 0,2 százalék.

Andor László jelezte: megállapításaik szerint a tagországokat eltérő mértékben viselte meg a válság. A jelentés szerint legjobban Németországban, Ausztriában és Belgiumban sikerült kezelni a munkaerő-piaci problémákat, míg a legnagyobb nehézségekkel Portugália, Spanyolország és Írország került szembe.

A jelentés előszavában a magyar biztos fontosnak nevezte, hogy olyan intézkedéseket helyezzenek előtérbe, amelyek hosszabb időre szóló, stabil munkahelyeket teremtenek. Olyan lépésekre van szükség, amelyek minden szinten javítják a képzettséget és szaktudást - szögezte le Andor László, rámutatva arra is, hogy a foglalkoztatás terén a rugalmasság és a biztonság még mindig a két legfontosabb összetevője a fellendülésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását