2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Részletes tájékoztatást fognak kapni a pénztártagok"

Rengeteg a kérdés a magánnyugdíjpénztárak körül, egyelőre még a kormány pontos tervei sem ismertek. Átlépni vagy maradni? Mikor járunk jobban? Egyáltalán, milyen lépéseket tehetünk? Binder Istvánt, a PSZÁF szóvivőjét kérdeztük.
2010. november 25. csütörtök 17:19 - Tóbiás Gábor
Ki járhat jobban? Aki az magánnyugdíjpénztárból az államira vált, vagy aki marad a magánnyugdíjpénztárnál?

A magánnyugdíjpénztárak
Magyarországon már a két világháború között működtek MNYP-k. A bankok és a biztosítás államosítása működésüket is megszüntette a második világháború után. Működésük Magyarországon 1998. január 1-jén indult el újra.

Felelősségvállalásuk:

Jogszabályi keret határozza meg, hogy a tagok pénzét milyen százalékos megoszlásban lehet egyes befektetési formákban elhelyezni (állampapír, kötvény, részvény, befektetési alap).

A magánnyugdíjpénztárak ellenőrző szerve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Erre a kérdésre csak akkor lehet válaszolni, ha ismertté válik az a törvényjavaslat, ami a jogalkotó szándékát tükrözi majd. Matolcsy György azt mondta, hogy december közepéig lezárulhat a parlamenti vita. Ebből az következik, hogy valószínűleg ez a törvényjavaslat napokon belül nyilvánossá válik.

Ebből lehet majd látni, milyen keretfeltételeket teremt a jogalkotó a pénztárak további működésére és milyen juttatásokkal számolhatnak a pénztárak illetve az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépőknek milyenek lesznek a keretfeltételei, és az ő befizetéseik öröklésével pontosan mi fog történni.

Ha valaki mégis most szeretne váltani, ezt hogyan teheti meg?

Az erre vonatkozó jogszabály már megjelent és ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag novemberben már erre lehetőség a mozgásra. Ezt a pénztárnál való bejelentkezéssel és a szándék közlésével kell kezdeményezni. Ugyanakkor a visszalépési lehetőségre vonatkozóan személyre szabott írásos értesítést is kapnak majd a pénztártagok.

Gyakorlatilag ugyanolyan módon kell elindítani ezt a folyamatot, mintha a pénztártag egy másik magánnyugdíjpénztárba való átlépést kezdeményezné. Ugyanazokat az azonosítókat, ugyanazt a szándékbejelentést kell megtenni. Viszont ebben az esetben az átlépés nem egy másik piaci szereplőhöz, hanem az állami társadalombiztosítási rendszerbe történne.

Mostanában elég nagy a káosz a nyugdíjpénztárak körül. Hol érdemes tájékozódni az embereknek?

Valóban elég nagy a bizonytalanság. Ezért döntött úgy a jogalkotó, hogy ezt a bizonyos egyénre szabott tájékoztató levelet a jövő év legelső időszakában ki fogja küldeni. Részletes tájékoztatást fognak kapni a pénztártagok.

Ha a jogalkotó benyújtja a fentebb említett törvényjavaslatot és ezt a parlament megtárgyalja, akkor az adatok rövidesen nyilvánossá válnak. Az elmúlt napokban egyelőre csak stratégiai szándékú bejelentés történt.

Érdemes akkor még kivárni a váltással?

Nyilvánvalóan ahhoz, hogy mindenki meghozhasson egy döntést, alapvető információk szükségesek. Ezek még nem állnak rendelkezésre. Most még csak a kontúrokat látjuk, a kép akkor áll majd össze, amikor ez a bizonyos törvényjavaslat a parlament előtt lesz. Ha az országgyűlés rábólint, akkor annak alapján a pénztártagoknak egyéni, pontos tájékoztatásban kell részesülniük.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását