2024. május 3. - Tímea, Irma

Módosítják a Költségvetési Tanácsról a törvényt

Még a büdzsé parlamenti elfogadása előtt szeretné módosítani a kormánytöbbség a Költségvetési Tanácsról (KT) szóló törvényt, ma születik döntés arról, mennyire legyen "erős" a testület - írja a Népszabadság szerdai számában.
2010. november 24. szerda 11:02 - HírExtra
A Népszabadságnak kormányzati források azt mondták, már dolgoznak a Fidesz-frakció jogi szakértői azon, hogy a "gyors üzemmenet" érdekében Varga József módosító indítványához benyújtsanak egy olyan, vélhetően kapcsolódó módosító javaslatot, amely az új Költségvetési Tanács felállításáról szól. A testület e szerint háromfős lenne, és nem lenne hivatala.

A kormány elé ma három opció kerül a jogosítványokra vonatkozóan: a KT-nek előzetes véleményezési joga legyen; adjanak-e inkább "árumegállító" jogot, azaz ha a tanács nem találná megalapozottnak a büdzsé tervezetét, visszaküldhetné átdolgozásra a miniszterelnöknek, illetve a költségvetés tervezetét akár meg is vétózhatná.

A harmadik eshetőség, hogy a tanácsnak utólagos véleményezési joga lenne a költségvetésről, és ennek a véleménynek a fényében a kormánynak később korrigálnia kellene valamilyen formában a büdzsé tanács által megjelölt passzusait - mondta a lapnak a Fidesz egyik szakpolitikusa.

A lap szerint a KT nemcsak a támogatását veszti, de a róla szóló törvényt is meg fogja változtatni a regnáló kormány, máskülönben összeférhetetlenség miatt nem kerülhet be a tanácstagok közé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelenlegi elnöke, Domokos László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását