2024. március 29. - Auguszta

Ön mennyit költ egészséges ételekre?

Napi 1 euró (275 forint) is elegendő az egészséges táplálkozáshoz - állítja egy szlovén gyógyszerész, aki az általa kipróbált módszert most a nagyvilággal is szeretné megosztani.
2010. november 23. kedd 16:27 - HírExtra
Ales Cerin saját magán próbálta ki, hogy miként lehet olcsón, de egészségesen étkezni. A két hónappal ezelőtt kezdődött teszt során naponta átlagosan 1 eurót és 1 centet költött élelmiszerre, jóllehet ezt csak úgy tudta elérni, hogy a saját kertjében termesztett almát, póréhagymát, babot, salátát és egyéb zöldséget fogyasztotta.

A hét végéig tartó kísérlettel arra próbált választ találni, hogy az élelmiszervásárlásra fordított összeget lehet-e csökkenteni, hogy közben az egészséges ételekről se kelljen lemondani.

"A nyugati társadalmak túlzásba vitt konzumerizmusát szeretném megváltoztatni, hogy megmutatom, valójában mennyire lenne csak szükség" - magyarázta a gyógyszerész, hozzátéve, hogy abszurd dolognak tartja a nyugati társadalmak kalóriacsökkentési törekvéseit, míg a világ többi részének a kalóriák növelése okoz gondot.

Cerin az önkéntes megszorítások miatt általában csak vizet, gyógyteát vagy a közeli farmon vásárolt tejet ivott. A zöldtea viszont már nem fért bele a költségvetésbe csakúgy, mint a sajtok, amelyek szintén ritkán kerültek az asztalára. Kiadásait házi készítésű joghurttal és müzlivel, illetve saját sütésű kenyérrel csökkentette. Az őszi diétájában fontos kellék volt a szelídgesztenye, amelyet a szülei házához közeli erdőben szedett.

Két hónap alatt négy kilogrammot fogyott, de csakis azért, mert az étrendje mellett aktív életmódján nem változtatott. A "diéta" alatt is naponta biciklizett és hetente háromszor kocogott.
A gyógyszerész saját számításai szerint a fejlett nyugati társadalmak tagjai négyszázszor többet költenek élelmiszere, mint azok, akik a fejlődő országokban élnek. És ha mindenki annyit fogyasztana, mint a nyugat, a megfelelő mennyiséget csak egy hatszor nagyobb Földön lehetne csak megtermelni - mutatott rá Cerin.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását