2024. április 25. - Márk

Társasházak is harcolhatnak a békéért

A fogyasztóvédelmi törvény előkészítés alatt lévő módosítása lehetővé tenné, hogy a magánszemélyek mellett a társasházak és a lakásszövetkezetek is a békéltető testületekhez fordulhassanak a szolgáltatókkal szembeni vitáikban.
2010. november 19. péntek 15:49 - HírExtra
Mindez a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által rendezett konferenciát követő sajtótájékoztatón hangzott el pénteken Budapesten.

Egy másik módosítás értelmében a fogyasztóvédelmi szervezetek közérdekű keresetet indíthatnak, így a károsult fogyasztóknak nem kell külön pereket indítaniuk. Ugyanezt a jogot adja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a parlament előtt lévő törvényjavaslat.

A 10 éves fogyasztói alternatív vitarendezés - amelyet a kereskedelmi és iparkamarák keretében működő békéltető testületek végeznek - idén már 7 ezer ügyet zárnak le - mondta Korcsog Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője. Ennek egyharmada esik a fővárosra és Pest megyére, egytizede pedig pénzügyi panasz.

A tájékoztatón szóba került, hogy a parlament előtt levő PSZÁF törvény egy másik békéltető testületet hozna létra a felügyelet keretében. Ennek keretében azonban köztisztviselők hoznák a döntéseket, így az a testület nem lesz független - mondta Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke, aki kitért a fogyasztó csoportokkal kapcsolatos problémákra is. Ezeknek jelenleg sem szabályozásuk, sem felügyeletük nincs, a Gazdasági Versenyhivatal az, amely eddig fellépett a megtévesztő hirdetéseik ellen.

A pénzügyi panaszokkal kapcsolatban pedig az hangzott el: a legtöbb abból származik, hogy a bankok és a biztosítók nem tájékoztatják megfelelően az ügyfeleket.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását