2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Afganisztán: meg kell védeni a civil lakosságot

Mintegy harminc, Afganisztánban tevékenykedő nem kormányzati szervezet pénteken arra kérte a NATO-t, hogy tegyen sürgős lépéseket a civil lakosság védelmére.
2010. november 19. péntek 08:31 - HírExtra
A felhívás azon a napon került nyilvánosságra, amikor Lisszabonban kezdetét veszi a NATO csúcsértekezlete, amelynek kiemelt témája lesz Afganisztán, és az ország biztonságáért viselt felelősség átruházása az afgán hadseregre és rendőrségre. Közleményükben a humanitárius szervezetek (például az Oxfam, illetve az Afghanaid) felszólították a NATO-t, hogy a civilek védelmének ügyét helyezze az átmenet stratégiájának a középpontjába.

Még soha nem öltek meg és sebesítettek meg annyi afgán civilt, és a biztonsági helyzet nem volt annyira bizonytalan, mint az elmúlt kilenc évben - fejtették ki a szervezetek, amelyek szerint az erőszak tovább fokozódik a jövő évben, ha most nem tesznek ellene sürgős intézkedéseket.

A szervezetek egyebek mellett arra kérték a NATO-t, hogy növelje az afgán biztonsági erők kiképzésének a hatékonyságát az elvben 2014-ig tartó átmeneti folyamat lezárásáig.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet külön levélben kérte a NATO vezetőit, hogy szenteljenek az eddigieknél nagyobb figyelmet az afgán és a külföldi csapatok viselkedésére, mert önkényes letartóztatásokra és kínzásokra derült fény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását