2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Még mindig a száguldoznak a németek

A németek visszautasították az EU környezetvédelmi biztosának azt a kérését, hogy vezessék be a sebességhatárt a német autópályákon. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos a Bild am Sonntag napilapnak azt nyilatkozta, hogy a sebességkorlátozás bevezetés
2007. március 14. szerda 12:23 - Hírextra
A németek viszont azt mondják, hogy ha korlátoznák a sebességet a "korlátlan sebesség országában", az igen keveset változtatna a jelenlegi helyzeten. A német közlekedési minisztérium szóvivője szerint, ha 100 km/h-ban állapítanák meg a maximális sebességet, akkor a széndioxid-kibocsátás csupán 0,6 százalékponttal csökkenne. A minisztérium egyébként azzal érvel a jelenlegi helyzet fenntartása mellett, hogy a német autóutak 98 százalékán már most is van valamiféle sebességkorlátozás.

Szociáldemokrata politikusok a "klímahisztéria" veszélyére figyelmeztetnek, hangsúlyozva, hogy az ország gazdasági érdekeivel is számolni kell. A német autógyártókat tömörítő érdekvédelmi szervezet szerint Németországnak nincs szüksége Brüsszel kioktatására a környezet védelme területén.

Sztavrosz Dimasz szerint a sebességkorlátozás más EU-tagországban és az Amerikai Egyesült Államokban is magától értetődő, érdekes módon csak Németországban okoz problémát.

Külön pikantériát ad az előzmény nélkül kirobbant vitának, hogy jelenleg éppen Németország tölti be az EU elnökségét, s az uniónak Angela Merkel német kancellár szerint is élére kellene állnia a klímaváltozás megakadályozásáért folytatott harcnak. A kancellár vezette múlt héten azt az EU-csúcstalálkozót, ahol a vezetők vállalták, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkentik a széndioxid-kibocsátást.

A személyautók az EU széndioxid-kibocsátásának több mint egy tizedéért felelősek. 1998-ban az európai autógyártók szövetsége önként vállalta, hogy 2008-ra az új autók átlagos széndioxid-kibocsátását jelentősen csökkenti. Az ipar adatai szerint a Fiat, a Citröen és a Renault teljesíti is a kitűzött feladatot, a német BMW és a Volkswagen azonban elmaradt a tőle várt teljesítménytől.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását