2024. június 17. - Laura, Alida

Megnövekedtek a magyar EU-elnökség feladatai

Jelentősen megnövekedtek az Európai Unió élén a jövő év első felében betöltendő magyar soros elnökség feladatai, miután az uniós intézmények delegációinak nem sikerült egymással megállapodniuk a jövő évi uniós büdzsé sarokszámaiban.
2010. november 16. kedd 14:41 - HírExtra
Mondta Brüsszelben kiadott közleményében Surján László (KDNP), az európai parlamenti tárgyalódelegáció egyik képviselője. Az Európai Bizottságnak most új költségvetési tervezetet kell benyújtania, s ennek szabályszerű átfutása okvetlenül áthúzódik a jövő évre - fejtette ki.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament októberben az Európai Bizottság költségvetési tervezetével összhangban 130,5 milliárd euró kifizetést javasolt 2011-re. A tagországok kormányait képviselő Tanács ezzel szemben 126,5 milliárd eurót határozott meg.

Jelezte, az Európai Parlament kész az utóbbi, az idei költségvetésnél csak alig 4 milliárd euróval (2,91 százalék) nagyobb összegnek az elfogadására, tudva, hogy ez a futó közösségi politikák végrehajtását már némileg veszélyezteti. Cserében a parlament "elvárja, hogy induljanak meg a költségvetés bevételi oldalának a Lisszaboni Szerződésben előírt reformjáról szóló tárgyalások, és hogy értelmes párbeszédben szülessen meg a következő pénzügyi keretterv".

"Nem akartunk mást, mint életbe léptetni a Lisszaboni Szerződés megfelelő pontjait, mégpedig oly módon, hogy az gördülékeny együttműködést biztosítson a feleknek. Ezeket a kérdéseket mindenképp tisztázni kell, s az Európai Unió működőképessége miatt minél előbb, annál jobb" - fogalmazott Surján László.

Azt is kiemelte, hogy a Magyarország számára legfontosabb tételek nincsenek veszélyben: a mezőgazdasági támogatásokra jogszabályok kötelezik az uniót, és ha a felzárkóztatási programokra (kohéziós politikára) a tagállamok a meglévőnél többet igényelnének, akkor a szükséges összegek előteremtésére átcsoportosítással vagy pótköltségvetés formájában lesz lehetőség.

Surján László szerint az előállt helyzet "néhány, a saját költségvetési problémáikkal megbirkózni képtelen kormány rövidlátásának következménye".

A tavaly hatályba lépett új uniós alapdokumentum, a Lisszaboni Szerződés keretei között a magyar elnökségnek nehezebb lesz létrehozni egy, az unió fejlődését és az európai polgárok javát egyaránt szolgáló megállapodást - vélte a magyar képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását