2024. április 25. - Márk

Felavatták, a teremburáját

A Miquel Barcelo spanyol absztrakt művész által megálmodott, óriási, több színben pompázó, cseppkőbarlang-szerű elliptikus boltozat a fő - bár csillagászati költségei miatt vitatott - nevezetessége a genfi ENSZ-palotában az emberi jogoknak szentelt, friss
2008. november 18. kedd 22:10 - Hírextra
Az ezerötszáz négyzetméter felületű alkotás több mint két évig készült, Barcelo egy évig dolgozott rajta saját műtermében és a helyszínen is hasonló időbe telt, amíg a legkülönbözőbb anyagokat és technikákat ötvöző művet befejezte.

Nem kevesebb mint 100 tonna, egyes helyeken cseppkőszerű sztalaktitokat formázó festéket használt fel a művész, és számos építész, mérnök, sőt még magfizikus segítségét is igénybe vette, amíg összeállt a különleges boltozat. Az eredményt az AFP óriási repülő csészealjhoz hasonlítja, amelynek uralkodó eleme egy olyan mennyezet, amely egyszerre kelt tengeri, barlangi és galaktikus hatást.

A felújítás teljes költsége 20 millió euró (5,4 milliárd forint) volt, ennek oroszlánrészét a boltozat emésztette fel. A spanyol külügyminisztérium közölte, hogy Barcelo művének költségeiből 40 százalékot vállalt a kormány, a többit magánszponzorok állták. Az ellenzéki konzervatív Néppárt a madridi parlamentben élesen bírálta a "pazarlást".

A genfi ENSZ-palota új ékessége - teljes nevén Az emberi jogok és a civilizációk szövetségének a terme - várhatólag a svájci város egyik nevezetessége lesz. Már a jövő héten sor kerülhet a tűzpróbára is, ugyanis lehet, hogy napokon belül rendkívüli ülést tart benne az ENSZ emberi jogi tanácsa a Kongói Demokratikus Köztársaságban kialakult súlyos helyzetről. Diplomáciai források szerint ezt számos emberjogi szervezet sürgeti és az EU illetékesei is támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását