2024. június 1. - Tünde

Kárpátalja megyei tanács: hét magyar képviselő lesz

Összesen hét képviselője lesz a két ukrajnai magyar szervezetnek a Kárpátalja megyei tanácsban, miután az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pártlistán nem szerzett mandátumot az október 31-én megtartott ukrajnai helyhatósági választásokon.
2010. november 16. kedd 15:07 - HírExtra
Az elhúzódó szavazatszámlálás miatt egészen a múlt hét végéig úgy nézett ki, hogy a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezetnek - a korábbi ciklushoz hasonlóan - kilenc képviselője lesz a megyei tanácsban, ám a hivatalos eredményhirdetés idejére az UMDSZ szavazatainak száma váratlanul 15 300-ra fogyatkozott, és az a két jelöltjük, aki listán bejuthatott volna, mintegy háromszáz szavazat híján kívül rekedt – írta az ungvári Kárpáti Igaz Szó.

A különös fordulatnak leginkább az Régiók Pártja (PR) és az Egységes Központ (JC) örülhet, mivel a kiesett két magyar helyére az ő jelöltjeik kerültek – olvasható a cikkben.

A kárpátaljai lap szerint az UMDSZ-nek négy egyéni választókerületből bejutott képviselője van a Kárpátalja megyei tanácsban, míg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) – 20 456 vokssal – pártlistán három képviselőt küldhet a testületbe.

Az ukrán pártok színeiben több magyar is bejutott a testületbe. Így a csupán Kárpátalján erős pozíciókkal rendelkező JC pártnak négy magyar nemzetiségű képviselője lesz a megyei tanácsban. A JC frakciója egyébként 46 főt számlál, míg a második legnépesebb csoport, a PR 36 képviselőt delegál a testületbe. Az ellenzéki Batykivscsina (Haza) párt összesen 8 mandátumot, a választásokon első ízben indult Erős Ukrajna párt pedig három mandátumot szerzett.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye képviselőtestületében valószínűleg a PR és a JC alkot majd koalíciót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását