2024. április 29. - Péter

Elhízást okoz a környezetszennyezés?

A tributiltin festék formájában, faanyagok és textilek tartósítószereként világszerte szennyezi a környezetet, ezért használatát sokfelé betiltották. Ezt eddig csak az indokolta, hogy a vegyület a tengeri élőlények számára igen mérgező, de japán kutatók f
2008. december 10. szerda 08:25 - Hírextra
A tributiltint például a hajók vízbe merülő részének festésére használják, hogy a jármű alján ne tapadjanak meg a tengeri élőlények, de a fából, szövetből készült tárgyakat is konzerválja, valamint növényvédőként is hatékony.

Mérgező hatása azonban nem csak a puhatestű állatokon érvényesül. Az emlősök máját, idegrendszerét és immunvédekezését is károsítja. Befolyásolja a sejtekben lévő retinoid X receptorokat, melyeknek általánosan használt neve RXR. Ezek a sejtmagokba behatolva a géneket úgy változtatják meg, hogy a zsírsejtek növekedésnek indulnak.

Igucsi Tajszen és Kacu Josinao japán kutatók a BioScience című nemzetközi tudományos folyóiratban beszámolnak arról, hogy az RXR szerkezetét és a hozzá hasonló receptorokat a tributiltin már igen kis mennyiségben kedvezőtlenül befolyásolja. A hatás azért látszik igen veszélyesnek, mert már születés előtt érvényesülhet.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a vemhes egerek szervezetébe bejutó tributiltin bekerül a megszülető kisegerekbe is, azokban a zsírszövet fokozott növekedését okozza. Alacsonyabb rendű vízi élőlényekben az RXR szerkezetéhez hasonló sejtalkotórészek károsításával a kémiai szennyezettség a szaporodás folyamatát zavarja meg.

A két japán kutató szerint elképzelhető, hogy a jómódú világban terjedő elhízás hátterében környezetszennyező hatások is szerepet játszanak. Az utóbbi évtizedek iparosodó társadalmaiban a mind gyakoribb túlsúly, sőt a veszélyesen kóros kövérség a kémiai környezetszennyezéssel párhuzamosan fejlődött ki.

Más környezetszennyező anyagokról már korábban kiderült, hogy erélyes biológiai hatásuk van. A biszfenol és a nonifenol bizonyos nemi hormonokra emlékeztető befolyást gyakorolhat különböző emlősökre. Kimutatták, hogy ezek a szennyező anyagok kísérleti egerekben ingerlik a zsírt tároló sejtek növekedését. A tributiltinnel kapcsolatos adatok tovább támogatják az elhízásra vonatkozó kutatások folytatását.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását