2024. április 30. - Katalin, Kitti

Eltemették a költőt

Családi és szűk baráti körben helyezték végső nyugalomra szerdán a Rákospalotai temetőben az életének 61. évében elhunyt Osztojkán Béla író, költő, újságírót, ismert roma közéleti személyiséget.
2008. július 3. csütörtök 06:45 - Hírextra
Osztojkán Béla első generációs roma értelmiségiként részt vett a roma civil önszerveződés első, máig meghatározó szervezete, a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége megszervezésében. 1989-ben megalapította a Phralipe Független Cigány Szervezetet, amelynek elnöke lett. A rendszerváltozás után, 1990 és 1993 között az SZDSZ tagja volt.

Osztojkán Béla 1994-től a mezőladányi kisebbségi önkormányzat tagja lett, 1995-ben képviselőjévé választották az akkor megalakult Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ), amelynek a második ciklusban, 1999-től alelnöke volt.
Alapító főszerkesztője volt a Világunk, az Amaro Drom és a Phralipe című lapnak, amelyekbe haláláig rendszeresen publikált.

A magyarországi cigány irodalom kiemelkedő alakjaként is számon tartott Osztojkán Bála verseiben a cigány és a magyar hagyományok, legendák, mítoszok keveredtek.
Átyin Jóska című regénye idén augusztusban jelenik meg franciául
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását