2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tovább zsugorodik az építőipar

Az építőipari termelés volumene szeptemberben mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal csökkent a 2009 szeptemberihez képest.
2010. november 15. hétfő 09:38 - HírExtra
z építőipar teljesítménye tavaly június óta megszakítás nélkül csökken éves összevetésben, de a visszaesés április óta enyhül. Az idén az első kilenc hónapjában a termelés 10,5 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés szeptemberben 2,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző havinál.

A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál - az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. A növekedésben az ipari, a kereskedelmi és a felsőoktatási épületek ebben az évben megkezdett építése is szerepet játszott.

Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: szeptemberben 22 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbi magas bázisnál miután, az előző évi bővülését okozó költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött. Elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelése esett jelentősen vissza, míg a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelése az egy évvel korábbi szinten maradt.

Szeptemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - amely az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 1,5 százalékkal alacsonyabb volt 2009 azonos időszakánál. Az egyéb építmények termelése az előző évi növekedés után 30,6 százalékkal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté - melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 4,3 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 2,4 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten, miután a szeptemberben kötött új szerződések volumene 11,1 százalékkal kisebb volt az előző évinél. A jelentős visszaesés a 2009 szeptemberében vasút- és közműépítésekre kötött nagyértékű szerződések miatti viszonylag magas bázis következménye.

Az építőipari vállalkozások január-szeptemberben kötött új szerződéseinek volumene 7 százalékkal kisebb volt, mint 2009első három negyedévében.

Az építőipar termelői árai 2010 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 0,7 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban 1,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Az építőipar termelői árai 2010 harmadik negyedévében az előző negyedévinél 0,6 százalékkal voltak magasabbak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását