2024. április 23. - Béla
Londoni pénzügyi elemzők szerint az elmúlt hónapok politikai és piaci felfordulásai ellenére hosszú idő óta nem mért mélyponton van a rendszerszintű pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságok zömében.
2016. december 14. szerda 06:05 - HírExtra
 

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kedden ismertetett negyedéves tanulmányukban közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző mérőszám (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 3,8. A mutató 0,1 ponttal emelkedett az előző mérés óta, de így is 13 évi mélypont közelében jár - hangsúlyozzák a ház londoni elemzői.

A Capital Economics közgazdászai szerint e CERI-mutató láttán "azok is megnyugodhatnak, akiket még most is aggaszt a széleskörű pénzügyi összeomlás lehetősége a feltörekvő világban".



A több összetevőből álló CERI kockázatvizsgáló modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a pénzügyi válság kockázatát. A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a három közép-európai EU-gazdaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban a 2-3 pont közötti tartományban van.

Latin-Amerika gázos

A ház londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a vizsgált országcsoport alacsony kockázati átlagán belül széles sávban mozognak az egyes gazdaságok egyedi mérőszámai. A legveszélyeztetettebbnek Latin-Amerika tűnik, mivel az öt legmagasabb CERI-mutatójú gazdaság közül három - a 10-es, vagyis maximális kockázati pontszámú Venezuela, valamint Argentína és Kolumbia - ezen a kontinensen van.

A legtöbb figyelmet azonban Kína szintén magas - 7-es - kockázati indexe érdemli. Kínában a legnagyobb veszélyt a pénzügyi stabilitásra a hazai magánszektor adósságállományának folytatódó gyors ütemű növekedése jelenti - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház kimutatása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mérve a kínai magánszektor adósságrátája az elmúlt évtizedben 120 százalékról 170 százalékra duzzadt. A cég szerint egyetlen más feltörekvő gazdaságban nem volt tapasztalható ilyen ütemű magánszektorbeli adósságnövekmény, és az ehhez hasonló mértékű emelkedés ritkán végződik jól, mivel szinte biztos, hogy e kizúdított hiteltömeg jelentős része nem jó helyre került.

A kockázati szempontok mások

Vannak azonban fontos különbségek is Kína és a többi feltörekvő gazdaság között hitelkockázati szempontból. Az egyik az, hogy a legnagyobb egyedi hitelezők és a legnagyobb egyedi adósok nem a magánszektorban, hanem állami kézben vannak, így egy hagyományos értelemben vett pénzügyi válság Kínában valószínűtlen. A robbanásszerű hitelkiáramlás negatív hatása ehelyett az lehet, hogy a növekedés szempontjából nem hatékony beruházások finanszírozásával a kínai gazdaság hosszú távú növekedési ütemét lassítja.



A cég szerint mindezek alapján valószínűtlen, hogy a többi feltörekvő gazdaságot egy esetleges hirtelen kínai pénzügyi válság sokkja fenyegetné, azt azonban megéreznék, ha a hosszú távú kínai növekedés jelentősen lassulna.

Más nagy londoni házak szerint rövidebb távon elsősorban az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút szenvedné meg a feltörekvő térség, különösen a kelet-ázsiai gazdasági régió

Amerika le, Kína fel

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi helyzetértékelése szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere.

Kínának viszont továbbra is az Egyesült Államok a legnagyobb piaca, amely a kínai exportnak csaknem az ötödét veszi fel. Ezért ha a kínai-amerikai kereskedelem elé a következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya jelentős vámakadályokat emelne - ahogy azt Trump az elnökválasztási kampányban kilátásba helyezte -, annak az egész ázsiai feltörekvő térségben következményei lennének - hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását