2024. május 5. - Györgyi

Drágulnak az agrártermékek

Az agrártermékek termelői ára szeptemberben 24,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 40,4, az élő állatok és állati termékeké 4,3 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.
2010. november 15. hétfő 09:30 - HírExtra
A drágulás érzékelhetően felgyorsult az előző hónaphoz képest, amikor a növényi termékek 31,7 és az állati termékek 3,2 százalékos áremelkedése következtében 20,1 százalékkal nőttek a mezőgazdasági árak. Január-szeptemberben az agrártermékek termelőiár-szintje 10,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakára jellemzőt, a növényi termékek ára 18,4 százalékkal növekedett, az élő állatok és állati termékek ára 0,7 százalékkal csökkent.

A gabonafélék termelői ára 2010 szeptemberében 51,8 százalékkal nőtt, miután augusztusban is már 33,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A burgonya és a zöldségfélék termelői ára egy év alatt 70,3, illetve 17,5 százalékkal növekedett szeptemberben az augusztusi 65,5 valamint a 21,2 százalékos emelkedéssel szemben. A zöldségek áremelkedésében az is közrejátszott, hogy az előző évi töredékére esett vissza az ipari célú paradicsom felvásárolt mennyisége - fűzte hozzá a KSH.
A gyümölcsök termelői ára szeptemberben - elsősorban az alma magasabb ára miatt - 47,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ipari növények termelői ára szeptemberben 20,5 százalékkal, ezen belül az olajnövények ára 38,4 százalékkal volt magasabb. A vágóállatok termelői ára szeptemberben 0,5 százalékkal volt magasabb 2009 azonos időszakához viszonyítva. A vágósertés ára 2,9 százalékkal csökkent, a vágómarháé és a vágóbaromfié 13,7, illetve 2,0 százalékkal nőtt.

Szeptemberben az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 14,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül az augusztusi 3,8 százalékos emelkedés után a tyúktojás ára 9,7 százalékkal csökkent, a tej ára 22,5 százalékkal nőtt az augusztusi 21,3 százalékos emelkedést követően. Az év első kilenc hónapjában minden megfigyelt növényi termékcsoportban növekedtek az árak, a gabonafélék ára 18,3 százalékkal haladta meg a 2009 azonos időszakit. A gyümölcs 36,8, a friss zöldségek 28,2 százalékkal drágultak.

A vágóállatok termelői ára 4,3 százalékkal csökkent, ezen belül a vágósertés és a vágóbaromfi ára 9,0, illetve 1,2 százalékkal esett vissza, a vágómarha ára 3,2 százalékkal növekedett. Az állati termékek árai 8,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a tej 11,4 százalékkal került többe.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 2010. első három negyedévében 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, ami a folyó termelő felhasználás árszínvonalának 1,7, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 4,0 százalékos emelkedéséből adódott. Az agrárolló - a termelői, illetve a ráfordítási árszint hányadosa - 8,3 százalékos javulást mutatott, miután a mezőgazdasági termelői árak nagyobb arányban emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

A folyó termelő felhasználás költség emelkedésére döntő hatást gyakorolt az energiaárak 15,1 százalékos növekedése, amit főként a felhasználásban jelentős arányt képviselő üzemanyagok árának 19,9 százalékos emelkedése befolyásolt. A műtrágya árak 20,1 százalékkal estek vissza. A takarmányok ára 2,2 százalékkal növekedett 2009 azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányok ára - követve a gabonafélék termelői árát - 11,5 százalékkal nőtt, míg a keverék takarmányoké 2,3 százalékkal csökkent. A mezőgazdasági gépek 6,4 százalékkal drágultak a múlt év első háromnegyedévéhez képest, míg az épületek csak 0,7 százalékkal kerültek többe.

A harmadik negyedévben azonban jelentősen megugrottak a mezőgazdasági termelés költségei, a termelő felhasználás árszintje 6,8, a fejlesztés költségárszintje 3,8 százalékkal az emelkedett az egy évvel korábbival összehasonlítva. Az energia 14,1, a műtrágya 11,3 százalékkal drágult, a takarmányárak 7,9 százalékkal emelkedtek, gépek ára 5,7 százalékkal nőtt a múlt év harmadik negyedével összehasonlítva.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását