2024. április 25. - Márk

Mi húzzuk a britek fogát

Rekordszámú brit páciens utazik külföldre orvosi, különösen fogorvosi ellátásra, mert otthon nagyon drága az ellátás és hosszúak a várólisták - írta keddi számában a The Independent. A brit lap szerint Magyarország a fogorvosi kezelésre kiutazó britek fő
2008. március 12. szerda 07:19 - Hírextra

Egy felmérés szerint mintegy százezer brit állampolgár utazott tavaly külföldre orvosi kezelésre, hozzávetőleg 30 ezerrel több, mint 2006-ban. Relatív többségük - 43 százalékuk - fogorvoshoz ment külországokba, kiváltképp Magyarországra.

Több ezer fontot takarítottak meg brit páciensek azzal, hogy Magyarországon csináltattak maguknak koronát, hidat vagy más fogpótlást - írta a The Independent, hozzátéve, hogy zömük a magas hazai költségeket és a hosszú várólistákat említette külföldre utazásának fő okaként. Olyanok is voltak azonban, akik attól tartottak, hogy a nagy-britanniai egészségügyi intézményekben nagyobb a fertőzésveszély, mint a külföldi orvosoknál.

Magyarország után Ciprus a brit egészségügyi turizmus legnépszerűbb célpontja. Aphrodité szigetét főleg plasztikai műtétek céljából keresik fel a brit páciensek. Sokan járnak Indiába általános kivizsgálásokra és sebészeti beavatkozásokra.

A brit orvosok értelemszerűen nehezményezik ezt az új "divatot". Egyebek között azzal ijesztgetik honfitársaikat, hogy ha például külföldön keresnek maguknak fogukra valót (vagy foguk helyett valót), problémák lehetnek otthoni utókezelésükkel. Sok brit orvos egyenesen azt állítja, hogy megsokasodtak a gondjai e jelenség miatt, mert nem győzi kezelni a komplikációkat, amelyeket a külföldi orvosi beavatkozások idéztek elő.

A brit egészségügyi minisztérium azzal igyekszik menteni a tekintélyét, hogy a külföldi kezelésre utazók csupán csekély hányadát teszik ki azoknak a briteknek, akik változatlanul a hazai egészségügyi rendszerben bíznak, és annak szolgáltatásait veszik igénybe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását