2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A modern izraeli költészet képviselője hazánkba látogat

Agi Mishol, a modern izraeli költészet kiemelkedő alakjának részvételével rendeznek előadássorozatot keddtől a budapesti Izraeli Kulturális Intézetben.
2010. november 15. hétfő 20:41 - HírExtra
A magyar származású költőnő 2009-ben publikálta Hazatérés című, 30 versből álló ciklusát, amelytől az előadássorozat címét is kölcsönözték. A ciklusból, amely képet ad arról, milyen volt holokauszt túlélők gyermekének lenni Izraelben az 50-es években, magyarul is olvashatott részleteket a közönség Uri Asaf magyar-izraeli költő fordításában a Szombat című folyóiratban, ahol anyjának, Fried Klárának ajánlott verse, A kerted kivirágzott is megjelent.

Írásaiban visszatér magyar származású szülei házába és világába. Budapesti látogatása korábbi költői visszaemlékezéseinek a folytatása - olvasható az intézet közleményében.

A sorozat keddi - angol nyelvű - nyitó előadásán Agi Mishol arról beszél majd, hogy milyen költőnek lenni a mai Izraelben. A következő napon Hogyan gondolkodnak a költők? címmel héberül tart előadást a szerző, csütörtökön pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek magyar nyelven Agi Mishol, Uri Asaf, Kornis Mihály és Szántó T. Gábor író részvételével.

Agi Mishol a Szilágyságban, a Zilahtól 31 kilométerre található Szilágycseh (Cehu Silvaniei) városában született 1947-ben és négy éves volt, amikor a szüleivel kivándorolt Izraelbe. Irodalomtudományból diplomázott a beer-sevai Ben Gurion Egyetemen, majd a jeruzsálemi Héber Egyetemen doktorált. Mishol a Jeruzsálemi Nemzetközi Költészeti Fesztivál művészeti igazgatója és írói kurzusokat tart különböző egyetemeken, Tel-Avivban főiskolán tanít.

Munkásságát több díjjal is elismerték, 2002-ben ő kapta meg elsőként a legnagyobb izraeli költőről elnevezett kitüntetést, a Yehuda Amichai-díjat. Eddig 12 kötetet publikált, verseit több nyelvre, köztük magyarra is lefordították. Egy közép-izraeli településen, Kfar Mordechaiban él férjével, két gyermek anyja. Amikor nem tanít és nem szervez irodalmi fesztivált, gyümölcsfákat gondoz és verset ír a konyhaasztalon - ahogy egy interjúban mesélte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

elsolajos
2010. november 15. 20:50
A fekete fene ette volna meg izráelben!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását