2024. május 14. - Bonifác

Hubay-lemez bemutatója

Folytatódnak a hetven éve, 1937-ben elhunyt hegedűművész-zeneszerző, Hubay Jenő műveiből készült CD-sorozat felvételei - közölte Hollós Máté, a Hungaroton kiadó ügyvezetője az MTI-vel.
2007. november 22. csütörtök 08:47 - Hírextra

A "Hubay minden műve hegedűre és zongorára" című sorozatban 12 CD felvételére készülnek. A stúdióalbum rögzítése előtt Szecsődi Ferenc hegedűművész és Kassai István zongoraművész hangversenyen szólaltatja meg az aktuális válogatást.

A következő, a sorozat utolsó kiadványának szánt stúdióalbumon szereplő darabok jövő szerdán hallhatók Budapesten, a Magyar Rádió Márványtermében.

A koncertet Gombos László zenetörténész vezeti be. A csárdajelenet című kompozíció több részlete is fölcsendül, de elhangzik két bemutató is, ezek eddig csak kéziratban voltak ismertek: az 1923-as Auf Silberschwingen (Ezüstszárnyakon) és az 1935-ös Minek turbékoltok... (ábránd saját dala nyomán).
Hubay Jenő (Huber Jenő, 1858-1937) kezdetben édesapja, Huber Károly hegedűművész tanítványa volt, majd Joachim Józsefnél tanult Berlinben. Nagy sikereket ért el 1878-ban Párizsban, a Pasdeloup-hangversenyeken.

Szakmai felkészültségének is köszönhető, hogy külföldi tartózkodása során jó barátságba került Henrik Vieuxtemps francia hegedűművésszel, aki korának egyik legnépszerűbb előadója volt.
1882-ben a brüsszeli konzervatórium vezető hegedűtanárává nevezték ki, emlékét a belga fővárosban ma is ápolják. Miután 1886-ban hazatért, a Zeneakadémia hegedű tanszékére került, amely működése alatt alakult mesteriskolává. 1919-től a Zeneakadémia igazgatója, 1920-tól 1934-ig főigazgatója volt, de lemondása után is tiszteletbeli örökös elnök maradt.

Iskolateremtő munkája, zenepedagógiai tevékenysége mellett önálló fellépéseit is folytatta. 1886-ban Popper Dáviddal vonósnégyest alapított, a kvartett 1903-ig működött. Zeneszerzőként a XIX. századi romantikus magyaros hagyományt a francia stílussal ötvözte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását