2024. április 30. - Katalin, Kitti

Reformálni kell az ellátórendszert

Át kell alakítani az ellátórendszert, többi között azért, mert a család szociális gondoskodásban betöltött szerepe csökkent - mondta Nyilas Mihály, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatója pénteken a Szociális Expo 2010 című budapesti rendezvény zárónapján.
2010. november 12. péntek 18:57 - HírExtra
Nyilas Mihály azt mondta, a szociálpolitika átalakítására azért is van szükség, mert a társadalom elöregedik, s napjainkban a család az idősek ellátásából nem tudja oly mértékben kivenni a részét, mint korábban.

Göncz Kinga (MSZP) európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a válság még nem múlt el, jelenleg a közszolgáltatások finanszírozásával vannak komoly bajok. Ennek a válságnak az árát a legsérülékenyebbek, a legszegényebbek fizetik meg - jegyezte meg. Reméli - mondta -, hogy a krízis arra ösztönzi az európai uniós tagállamokat, működjenek szorosabban együtt a szociális területen.

Siri-Ellen Sletner, Norvégia budapesti nagykövete elmondta, a Norvég Alap révén hozzájárulnak a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez. A 2004-ben, öt évre létrehozott alap rendkívül fontos Magyarország és Norvégia együttműködése szempontjából is. Magyarország a második legnagyobb kedvezményezett volt ebben az időszakban, több mint száz programra szerzett támogatást a alapból - tette hozzá.

A nagykövet azt mondta, a közeljövőben tárgyalásokat kezdeményeznek Magyarországgal egy újabb ötéves időszak elkezdéséről, több mint 150 millió eurót kívánnak támogatásra fordítani a következő időszakban.

Christian Mühlethaler, Svájc budapesti nagykövete a Svájci Hozzájárulás elnevezésű programot ismertetve elmondta, a cél a szegénység visszaszorítása, a támogatásra 1 milliárd svájci frankot fordítanak. Magyarország Lengyelország után a második legnagyobb összeget kapja - közölte.
A Svájci Hozzájárulás program elindítását az Európai Unió kezdeményezte az új tagállamok felzárkóztatásának támogatására, a gazdasági és szociális egyenlőtlenségek csökkentésére. Az Európai Bizottság és Svájc még 2006-ban állapodott meg az alap létrehozásáról.

Ennek értelmében az alpesi ország a 2004-ben csatlakozott tíz EU-tagállamnak egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként öt éven keresztül összesen egymilliárd frankot ad.

A Szociális expót - a szociális munka napja alkalmából - a Szociális Szakmai Szövetség és a Szociális Innováció Alapítvány harmadik alkalommal rendezte meg. A rendezvényen szociális szervezetek mutatkoztak be, és a korábbi évekhez hasonlóan kerekasztal-beszélgetéseket, workshopokat és előadásokat is tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását