2024. április 19. - Emma

Ó Loki, te drága!

Állami pénzből építenek új stadiont Debrecenben, mintegy 10 milliárd forint értékben.
2010. november 11. csütörtök 11:51 - Tóbiás Gábor
Pénteken bejelentette a kormány: fél százalékos nyugdíjjárulék emelést visz végbe, (9,5 százalékról 10 százalékra), ezzel mintegy 30 milliárd forint pluszbevételhez juttatja az államot, ami ugye mindig jól jön, mostanában meg pláne.

Vasárnap este pedig kiderült: a DVSC futballcsapata új stadiont kap tízmilliárdért. Akárhogy is nézzük, ez a fentebb vázolt pluszbevétel egyharmada.

Hol van ilyenkor a magántőke?

Magyar csapatok új stadionnal
Érdemes belegondolni abba párhuzamba, hogy a magyar csapatok hajlamosak megszűnni, teljesen jelentéktelenné válni akkor, ha új stadiont tesznek alájuk.

Stadler: új csapat, új stadionnal a kilencvenes évek derekán. Tönkrement, megszűnt.
Dunaferr: magyar bajnokságot nyert 2000-ben, amit nemzetközi sikerecskék követtek. Kaptak új stadiont. Pár éve 11 játékos és a vezetőség jelképesen eltemette a dunaújvárosi futballt egy nb2-es meccsen. Azóta gyakorlatilag semmi nem történt.
Győr: Új stadion, sok pénz, botrányos foci, stabil középmezőny.
Sopron: új stadion, NBIII. Bakony-csoport.
Újpest: új stadionjában mindig jövőre lesz bajnok. Ráadásul lehet a Vaduzt elfelejteni?
Persze, mondhatjuk, már tavaly augusztusban, a nagy BL mámor idején megígérte Kósa Lajos, hogy lesz új stadion. Aztán pedig a választások környékén Orbán Viktor is megígérte ugyanezt.

Szép dolog, ha betartják az ígéretet, főleg ha politikus teszi mindezt. Viszont az egyszeri polgár joggal vonja föl a szemöldökét a hír hallatára. Látszik, hogy az állam mindenhonnan pénzt akar szedni. Bankadó, multi adó, magánnyugdíj-einstand. Leépítéssel járó költségcsökkentés.

Ezek után az egyszeri polgárban az a kérdés merül föl, hogy miért állami pénzből kell stadiont építeni Debrecenben? Ráadásul nem túl olcsón. (Persze nyilván nem csak a stadion kerül ennyibe, hanem vélhetőleg a Nagyerdő rehabilitációja is benne van az árban.)

Miért nem lehet magántőkét bevonni? Ha nem is teljes egészében, de mondjuk részben. Szima Gábor nem tud erre áldozni? A híres hajdúsági vállalkozó miért nem akar valamilyen hitelt fölvenni ehhez? (Azt már ne is említsük, hogy hol van a tavalyi BL és az idei EL pénz.)

Megéri?

Azt sugallják, bizony ez a beruházás nyereséges lesz. Föllendül az idegenforgalom, megtelik a stadion, pusztán azért, mert szép új. Akkor pedig miért ódzkodik tőle a magántőke?

Talán azért, mert a Győr példája remekül mutatja, hogy mi van akkor, ha felhúznak egy modern létesítményt, plázával és egyéb kiszolgálóegységekkel. Ettől még nem lesz több néző. Maximum hetente kb. ezer. A szép stadion nem elég, jó foci is kell.

Persze a Debrecen jobb csapat, mint a Győr. Az utóbbi hat évben ötször nyert bajnokságot. Kell új stadion. De az már nem biztos, hogy ennyiért és ekkora, ráadásul állami pénzből.

Arról ne is beszéljünk, hogy húszezres stadiont akarnak építeni egy olyan csapatnál, ahol az átlag nézőszám tavaly ősszel 4438, tavasszal pedig 5285 ember volt a Loki meccsein. A tavalyi szezonban pedig mindössze egyszer volt teltház: a Videoton ellen. Ez tízezer nézőt jelent, ez még mindig csak a fele a húszezernek. Arról meg nem számoltak be a híradások, hogy a kint rekedtek élet-halál harcot vívtak volna azért, hogy bejussanak.

A Loki siralmas európai szereplésén talán az is javítana, ha hazai pályán játszhatnának, bár korántsem biztos, hogy Coulibaly belőné a ziccert, vagy Kabát Péter nem könyökölne arcon valakit, ha új stadionban játszhatna.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását