2024. március 29. - Auguszta

Monnyonle, oszt jónapot

Normális ember nem szeretne politikus lenni, mert annyira sivár, unalmas szakma, az önálló gondolkodás tökéletes hiánya mellett. Ennél lejjebb csak egy van: a szóvivői poszt. Itt állandóan szajkózni kell a hülyeséget.
2008. szeptember 19. péntek 11:19 - Szalay Gergely
Ezt mondták
„...minden szavazat számít, az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki... ...ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni”
A legfrissebb hírek szerint ugyanis éppen a Fidesz kisebbik sajtófelelőse, Cser-Palkovics András szólította fel a mindenre elvetemült MSZP-t, hogy azonnal hívják vissza Nyakó István szóvivőt. Mert Nyakó illetlent talált mondani, ami mégiscsak tűrhetetlen.

A derék Nyakó ugyanis (oldalán Újhelyi alelnökkel) azt találta kinyilatkoztati Erdélyben, hogy egy pártnak minden szavazatra szüksége van, mindegy, hogyan szerzi azokat meg. Lényeg, hogy ne derüljön ki a módszer. Sőt: azt is mondta, hogy ha szavaztatni akar az egyszeri politikus, ellenséget kell találnia. Ha ilyen nincs kéznél, akkor jól démonizálni kell valakit.

Ha jóhiszeműek vagyunk, még igazat is adhatunk Cser-Palkovicsnak. Az, amit Nyakó mond, önmagában persze nem szép. Mondhatni felháborító: ez minden, csak nem felelős politika. Ilyet csinálni egy tisztességes demokráciában nem szabad.

De ne legyünk jóhiszeműek: ha egy politikus mond valamit, azt az egyszerűség kedvéért ne vegyük figyelembe: sokkal jobban járunk ezzel a megoldással. Kénytelenek vagyunk ugyanis arra gondolni, hogy a Fidesz politikusát nem az elhangzottak tartalma zavarja, hanem az, hogy szakmai titkokat fecseg ki a szocialista kolléga. Nem meglepő a technika, de beszélni róla akkor sem illik. De ezek a hülye szocik nem tanulnak semmiből: néha csak kicsusszan a szájukon az igazság (lásd Balatonőszöd), ami általában olyan, amilyen: vérlázító. Tisztességes ember az egészet csak kikérni tudja magának. De ha mást remélnénk a drága emberektől, magunkra vessünk: mi választjuk meg ezt a gárdát állandó jelleggel újra meg újra.

A technika kifogásolása akárkitől necces lenne, az elmúlt években annyi démont kaptunk mindenfelől, hogy egy horrorfantasyben is sok lenne: lassan egy arcunkba üvöltő vámpírtól is csak kóros álmosságot kapnánk, nem szívrohamot. A kommunista illegitim bankárkormányokat emlegető párt is tud ezt-azt a démonokról.

Cser-Palkovics
„Demokratikus párt nem tűrhet meg soraiban olyan tagokat, akik ilyen technikákat alkalmaznak. Az ilyen nyilatkozatot tevő politikusoknak távozniuk kell a közéletből”. A szóvivő szerint a szocialista politikusok lebuktatták saját pártjukat, és bebizonyosodott, hogy újra hazugságra, démonizálásra, megfélemlítésre fogják alapozni kampányukat, "hasonlóan, mint tették ezt korábban".
Ahogy a kampánytrükkökről is. Nem volt annyira régen, mikor a párt egyik prominense a játékszabályok megszegéséről beszélt, majd közölte, hogy legrosszabb esetben jönnek az ügyvédek, oszt jónapot. Mit ad az ég, a pártból senki sem követelte az illető távozását (illetve nem ezért, és nem is sokáig, és az is elég régen volt), Orbán Viktor még mindig a Fidesz első embere. Marad is, ami azt illeti.

Ehhez képest az már csak hab a tortán, hogy Cser-Palkovics felháborodik az MSZP erdélyi szereplésén. Hogy néz az ki, hogy egy magyarországi párt fogja magát, és nekiáll Erdélyben kampányolni? Hát még ilyet, felháborító. Szász Jenő és a csúfos kudarcot valló MPP nyilván egész más történet, Tusványosról nem is beszélve. Hacsak nem az a baja a szóvivő úrnak hogy az ősellen a Fidesz felségterületén a Fidesz módszereiről beszél (na jó, a módszer végül is közös). De ezt azért így, ebben a formában minimum gázos lenne bevallani. Elég volt a pártnak a befagyasztott nyugdíjak története is, teljesen még azt a bizonyítványt sem magyarázták meg.

Ehhez képest már unalmas a válasz is (és sótlan persze, mint a desztillált víz, de politikustól kár csodát várni): Nyakó szerint egy kampányoló pártnak minden eszközre szüksége van, legfeljebb nem él velük (merthogy a kampányoló párt tipikus anti-Mcgyver: akkor is csak egy szál svájcibicskával oldja meg a problémát, ha egyébként van a farzsebében három tucat interkontinentális rakéta, meg egy atomerőmű – hát hogyne, a politikacsinálás kimondottan romantikus, vadregényes szakma). Ő csak ezekről az eszközökről beszélt, nem a használatukról. Ő aztán nem.

A Fidesz meg ne szóljon egy szót sem, mert exportálta Erdélybe a megosztó honi megoldásokat – ami igaznak ugyan igaz, de riposztnak határozottan gyengébb, mint az eredeti kirohanás, pedig az alá menni nem kis teljesítmény.

És ők a szóvivők, ezért a munkáért kapják a fizetésüket. Elviekben ez egyébként azt jelenti (hogy arcunkon kéjes mosollyal fokozzuk a fokozhatatlant), hogy ők a legrátermettebb legények: ők az igazán alkalmasak arra, hogy pártjuk álláspontját képviseljék.

Ha most a Nyájas Olvasó azt mondja, hogy az álláspont színvonalához tulajdonképpen passzol a munkáé, tagadhatatlanul igaza van. Csak ez az egész valahogy annyira szomorú, hogy már keseregni sem érdemes miatta. Úgysem változtat semmin.

Azzal már ne foglalkozzunk, hogy a Fidesz a két politikus távozását követeli: nem távoznak, ahogy a szerverbotrányt anno megszívó Rogán Antal is fontos politikus maradt (hasonlóan bukó kollégáiról nem is beszélve) – a már emlegetett Orbánról nem is beszélve. Legfeljebb jól lecseszik őket, hogy hivatali titkokat mégsem kellene csak úgy kifecserészni.

Egyet tehetünk, ha jót akarunk magunknak és a világnak. Nem figyelünk rájuk, és nem teszünk úgy, mintha bármi fontosat mondanának. Nem volt eddig sem szokásuk, nem lesz ezután sem. Mi pedig csak elleszünk valahogyan, ha eddig is sikerült. Ha a huszadik századot túléltük, valahogy csak túllendülünk a jelenen is – ennél sokkal rosszabb már csak nem lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását